Финансовото състояние на Казанлък е стабилно

Общината може да си позволи дълг за болницата

Финансовото състояние на Община Казанлък е стабилно. Това заяви кметът на община Казанлък Галина Стоянова на заседанието на Общински съвет-Казанлък проведено днес, 12 март 2014 г.

Изявлението й бе по повод точката в дневния ред за поемане на дългосрочен общински дълг с цел реализация на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ – Казанлък“, с максимален размер на дълга 500 000 лв. и годишна лихва до 5.5%.

Стоянова цитира думите на министър-председателя на Република България Пламен Орешарски, който посочи Община Казанлък като отличник по спечелването и реализацията на европейски проекти, които са на стойност близо 80 млн. лв. За съжаление, Общината не получи финансиране на свой проект по Публичната програма на Правителството, което щеше да бъде една подкрепа за нея. Но въпреки това, спечелените проекти се осъществяват и много добре са балансирани средствата, необходими за съфинансирането им и мостовото финансиране, което се изисква от оперативните програми и за което се ползват кредитни средства по фонд ФЛАГ.