Нова скандална заменка на дюни край Несебър

Частна фирма придоби 21 дка дюни –обявени за горски фонд

21 дка дюни край Несебър се превърнаха в гора. Историята копира почти изцяло скандалния "Дюнигейт", който взриви държавата преди една година.
Скандалът "Дюнигейт" има своята предистория, която досега остана неизвестна. Три години по-рано съседните дюни също попадат в частни ръце след заменка. Държавната агенция по горите заменя 21 дка дюни за 260 хил. лв срещу тетевенска земя, която оценява на 360 хил. лева. Размяната е в полза на старозагорска фирма, а дюните на тази територия са защитени. Това означава, че всеки квадратен метър в близост до морето от 21-те декара от тях струва 12,7 лв., ако те не са защитени от закона и могат да се продават. Процедурните хватки са като при "Дюнигейт" и по документи пясъкът е гора.
От "Екогласност" обясняват схемата, като посочват, че дюните са били обявени за горски фонд, а после извадени от него. Обявяват ги за частна държавна собственост, след което могат да ги продадат.
Според съгласуване с Регионалната дирекция на екоминистерството, старозагорската фирма, закупила дюните, е планирала да изгради 115 сгради за общо 3 500 човека. 
Само преди половин месец имотът дори попадна и в специалната заповед на министъра на околната среда и водите, с които беше забранено строителството в защитената зона на т. нар. "сиви дюни", за да няма спорове по въпроса. Собственичката на дюните-гора - Ирина Динева, е известна бизнес-дама. Според нея дюните не са дюни, независимо от твърденията на министъра.
От община Несебър коментираха в писмо, че в последните месеци са проведени редица срещи с инвеститорите във връзка с лошия вид на терена. Те дори имали срок, в който да го почистят и приведат във вид, защото той е в непосредствена близост до плажа. Булдозер и земекопна техника са хванати сред дюните в края на февруари, а старозагорската фирма е предупредена, твърдят от общината. Засега издадено разрешително за строеж няма.
В отговор за TV7 от изпълнителната агенция по горите казаха, че са изискали и комплектовали цялата необходима информация. И че тази сделка, както и редица други, извършени през 2009 г., са били обект на проверка от компетентните институции. За част от тях проверките продължавали.