Избраха трасе за АМ "Хемус" от Ябланица до Плевен и Ловеч

Магистралата ще струва около 1,7 млрд. лв. и ще се финансира от Държавния бюджет или от частни инвеститори,

Избрано е трасе за участъка от Ябланица през пътния възел за връзка с Плевен и Ловеч до Велико Търново, съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщи БТА.

Проектът подлежи на процедура за ОВОС и отново ще има обществено обсъждане, защото държим да имаме диалог с всички заинтересовани страни, каза Терзиева.

Изграждането на магистрала "Хемус" е приоритет на правителството и се очаква да започне през 2016 г., а от нея ще се възползват около три милиона души.

Според прогноза на МРР за цялата магистрала ще са нужни около 1,7 млрд. лева. Пари за строеж на магистралата от европейски програми няма да има. Тя ще се финансира от Държавния бюджет или от частни инвеститори, ако се намерят такива, посочи министър Терзиева.

Очаква се магистралата да минава на сравнително еднакво разстояние от Плевен и Ловеч.

Първият етап за доизграждане на магистрала е от Ябланица до пътната връзка за Плевен и Ловеч, дълъг около 60 километра, и ще струва приблизително 180 милиона евро.

Следващият участък е до Велико Търново, с дължина около 85 километра, третият е от Велико Търново до Белокопитово - около 110 километра.

В момента се изгражда участъкът на магистралата между Шумен и Белокопитово.

Проектът за участъка от Ябланица до пътния възел за Плевен и Ловеч започна през 2013 г., а търгът за проектиране на участъка до Велико Търново ще бъде през второто тримесечие на тази година.

Проектирането се финансира по ОП "Транспорт". Подобрените варианти на трасето заобикалят зони, защитени по НАТУРА 2000.

Анализът на експертите показва, че към 2020 г. по магистралата ще преминават среднодневно по 18 хиляди превозни средства.