Борисов: Следващото правителство ще бъде правителство за спасение на България!

Лидерът на ГЕРБ призова партиите от център-дясно за експертно правителство

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички парти от център-дясно да се обявят за незабавни предсрочни избори и да се задължат да направят след тях ”силно експертно, ако искате и реформаторско дясно центристко правителство”. Борисов коментира пред bTV, че не се стреми към властта на всяка цена, но прогнозира, че при следващите избори ГЕРБ ще се върне на власт.

"Следващото правителство ще бъде правителство за спасение на България, защото трябва да се направят много тежки реформи и много здраво да се затегне коланът, за да се излее от кризата", заяви лидерът на ГЕРБ.

Борисов подчерта, че настоящото управление нанася "непоправими щети" на държавата.

Той допълни, че председателят на ДПС Лютви Местна управлява държавата, а Ахмед Доган разпределя всичко.

На въпрос дали Делян Пеевски го страхува, бившият министър-председател отговори лаконично – че ”те всички са страшни и силни”. ”Те са страшни хора, силни смели, красиви чаровни - и Местан, и Станишев и цензурираните”, допълни Борисов.

Според него темата за срещите между представители на ГЕРБ и Делян Пеевски целят да отклонят вниманието от реалните проблеми на държавата. "Имаме хубава поговорка, че сме скъпи на триците и евтини на брашното. В държавата се случват непоправими деяния с непоправими щети”, каза Борисов. В тази връзка лидерът на ГЕРБ допълни ”всеки министър и премиер е длъжен да се среща с депутати по конституция”.

”Повече няма да се срещаме, с никого или ако искат среща - на площада пред всички медии да поставят въпроса", категоричен е Борисов.

По повод великденските надбавки експремиерът посочи, че парите за добавки към пенсиите, които обявиха управляващите, не са от държавата, а са кредит и се взимат директно от пенсионната система. ”След няколко години тя ще изгърми. След 2-3 години не могат да получат пенсии. Безработицата, контрабандата са във възможно най-високите размери”, поясни той.

ГЕРБ не си е позволявала вмешателства в съдебната система, заяви още лидерът на ГЕРБ. ”В момента единствената партия, с която се разправят по жесток начин, е само ГЕРБ. Това опровергава всички твърдения за вмешателство в съдебната система… Аз вярвам в главния прокурор, познавам го, откакто беше съдия. Убеден съм, че в желанието си да бъде принципен е достатъчно твърд към момента, включително и към ГЕРБ”, категоричен е Борисов.

На въпрос дали смятаната за близка до Цветан Цветанов зам.-главна прокурорка Ася Петрова е била удобно назначение, Борис подчерта: "Тя е добър прокурор. Ако е била такава, отдавна главният прокурор да я е махнал, както направи с много други прокурори и следователи”.