Борисов: Есента БСП и ДПС сами ще предизвикат предсрочни избори (обновен)

Mоето лично отношение към АБВ - не гледам нито снизходително, нито шеговито, както към БСП

“Тази година октомври-ноември БСП и ДПС сами ще си направят предсрочни избори”. Това коментира днес в Плевен председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в семинар на МГЕРБ от Северна България. „Аз бързо се ориентирах, Бареков, който има здрави връзки с тях и изпреварваща информация заговори за предсрочни избори през есента. И те точно това ще направят, защото като почнат да правят новия бюджет , като не са върнали 5 млрд. кредити, как ще вземат нови, няма кой да им даде. Те ще молят тогава ние да спечелим изборите. Или ще сложат още 6 месеца пак някоя пионка да дофалира държавата докрай. И аз им казах на премиерите в Дъблин – та като не ни чуват сега, явно ще ни чуят като фалираме и отидем да искаме спасителни грантове като гърците”, каза Борисов. Той посочи, че не може приходните агенции да не събират пари, да имаш нулев растеж и тотална изолация на Орешарски, като премиер, който само върти Сърбия-Румъния,. Сърбия -Румъния и отскача за една изложба в Китай, а ти да даваш пари – великденски, коледни и т.н. „Още година така и ще фалират държавата напълно”, заяви Борисов.
Председателят на ГЕРБ посочи, че всичките програмни речи на БСП и ДПС са за действия след 2015-2016 година. „Миналата година обещаваха 250 хил. работни места, а всяка година произвеждат по 5000 нови безработни. Убиха Северна България като извадиха автомагистрала „Хемус” от ОП и сега пак лъжат, че от 2016 година ще строят „Хемус”, но това ще е с държавни пари, от бюджета, а не с европейски. Кой експерт и защо ще откаже 80% европейско финансиране и ще строи със собствени пари? Защо не дадоха 500 млн. за инфраструктура и след това ЕС да ни даде 2.5 млрд. безвъзмездно. Ако „Хемус” струва 1.5 млрд., България трябваше да плати само 300 млн. и другото щеше да дойде безвъзмездно от Европа,. Но този експерт не ще. Защо? защото ОЛАФ проверява и не могат да откраднат парите. А сега тези 500 млн. ще ги откраднат”, допълни Борисов. Той даде като пример град Плевен, където управляващите са отпуснали 2 млн. лв. за нова спортна зала, която обаче струва 13 млн. „ С тези 2 млн. ще могат да направят само проектирането. Техният план, обаче е след като паднат от власт да дойдат в Плевен и да викат – защо Борисов не дава пари за зала, ние дадохме пари на Плевен, а той не дава. Същото е и в Ямбол, където дадоха 3 млн. за зала, но не е ясно кой и откъде ще даде останалите 8 млн. Ето такива подводни камъни залагат на следващото правителството“, коментира председателят на ГЕРБ.
„Вижте й размера на заемите, БЕХ има над 2 млрд. заеми, НЕК има 700 млн. задължения, кой ще ги плаща тези пари? Вместо работните места, които обещаваха, вместо „Хемус”, вместо „Козлодуй”, вместо Белене, те ни обещават светло комунистическо бъдеще в края на мандата им”, каза още Борисов. Според него, социалистите са много добри в опорните точки за манипулациите. „В края на мандата на тройната коалиция вдигнаха пенсиите и избягаха и ние от първия ден плащаме по-високи пенсии. Как не ги е срам да лъжат, че ГЕРБ са замразили пенсиите? Но това им пише в опорните точки. В най-тежката световна криза ние плащахме по-високи пенсии. 10 млрд. евро вкарахме в България, след като размразихме европейските фондове, които всичките до един бяха спрени по времето на БСП и ДПС”, допълни Борисов. „Комунистите, превърнали се в социалисти, казват – не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам и обещавам, това им е мантрата на БСП”, допълни Борисов.
Пред младежите от ГЕРБ председателят на партията посочи, че нищо по-добро не е измислено от политическите партии. „Ако можеше да се управлява с граждански сдружения, в Германия, Франция, Испания щяха да управляват по този начин. Затова държавните субсидии за партиите трябва да бъдат запазени. Държавното дотиране пази партиите независими, в противен случай те ще бъдат финансово зависими от различни корпоративни и икономически интереси. Тогава пораженията за демокрацията ще са колосални. Премахването на субсидиите ще е катастрофа и, ако това стане държавата ще стане на олигархията”, допълни Борисов. Той посочи, че е шизофренично БСП и ДПС, които направиха закона, сега да говорят подобни неща и в същото време общо, „техните субсидии от всичките над 20 години в пъти надвишават парите, които сме получили ние“. Председателят на ГЕРБ посочи, че с подобни въпроси отклоняват вниманието на хората, докато взимат милиарди кредити и се изливат в нереформирани сектори.
„ГЕРБ спечели изборите, а не Станишев и Местан, затова тези хора нямат моралното право да уволняват хората в страната“, коментира още председателят на ГЕРБ. „Преди 4 години, когато ГЕРБ спечели изборите хората казваха да правим промени, за да върнем доверието на Брюксел. Оценката за управлението на ГЕРБ е само една дума – успешно, и оценката я дава българският народ, а не Станишев и Местан. Народът ни нареди отново първи, защото той ни избра, а не разни социолози и политолози. Вие сте първата партия и народът ви го каза и, ако не беше тази спекулация в Костинброд, пак щяхме да имаме мнозинство. И сега пак чакам всякакви манипулации и лъжи за изборите, като с Орлин Алексиев, за когото се оказа, че единствената му вина е, че е участвал в рали „Дакар”. Само, че един главен, да не казвам какъв, излиза и говори за кокаинов крал и медиите пишат. Само, че вече повече от 10 дни никой не е викал Алексиев нито да му каже добър ден, нито да го разпита. Какъв кокаинов крал? Ето това е МВР днес – спекулации и набеждаване”, допълни Борисов.
Той подчерта, че удрят ГЕРБ по най-силните й места и даде за пример атаките срещу Цветанов. „Всеки ден пишат какви любовници имал. Излиза един със слушалка в ухото и му диктуват, да говори, че Цветанов организирал канали. Как имат наглостта да говорят такива неща в момента, в който Испания награждава Цветанов със сребърен кръст за всичко, което е свършил. Пишат, че сме купили две коли, но не пишат, че са от 2006 година и са втора ръка и сме ги взели такива, за да е максимално евтино. Наричат ни какви ли не, а сме вкарали в ареста толкова хора и сме разбили толкова канали и са ни връчени всички най-високи и престижни отличия на всички световни служби. Но в учебници на КГБ за компромати, пише че трябва да атакуваш най-силното място на противника и те изпълняват точно указанията“, допълни Борисов.
„Откъде-накъде Сергей Станишев ще ме кани мен да правим европейски дебат? Бе ти всеки ден пускаш на вестниците да пишат помия за нас, да бълват какво ли не, на какъв европейски дебат ще ме кани такъв човек?”, възмути се Борисов. Според него Сергей Станишев ще избяга евродепутат, защото знае в какво състояние ще остави България. „Ще бяга в Брюксел да се спасява, какъв лидер си ти, като бягаш от отговорност. Но понеже жена му му дава опорни точки да ме кани на дебат, само че аз няма да съм евродепутат. Аз имам претенциите да съм лидер на партия, аз имам претенциите да съм премиер, да управлявам държавата. На какъв дебат ще ме каниш, след като аз няма претенциите да бъда един от над 750 евродепутати, а премиер. Станишев ще дезертира в Брюксел, страх го е. Като ще дезертираш като евродепутат, излез дебатирай с Ивайло Калфин, с Моника Панайотова, не с мен”, коментира Борисов. Според председателя на ГЕРБ, Станишев има тежки комплекси, как няма да ги има след като над 100-годишна партия ГЕРБ я бие вече 10 пъти. „Ако има и депутати на Луната и за там ще се кандидатира Станишев, за да избяга. Ако е лидер, ако носи отговорност, трябва да е премиер, нали сега той е мандатоносител”, допълни Борисов. Той изрази учудване как в БСП се наричат демократи, след като си провеждат 48-мия конгрес, което е признание на БКП. „Не може да си взривявал църкви, не може баща ти да е участвал в пращането на хора в „Белене”, където са ги избивали, в Скравена и т.н. и да се наричаш демократ. Какъв демократ си ти? Празнодумци са тези хора”, допълни Борисов. „Но понеже на Станишев жена му му е казала, че в колкото по-силен се оттсласкваш, толкова по-силен ставаш, затова ме канят мен на дебат. Но аз имам претенции да управлявам държавата, а не да ставам евродепутат. Затова Корнелия вместо да говори за мен, да му извика на Станишев за дебат Калфин, той ще става евродепутат“, посочи Борисов.
„Депутатите на Бареков гласуват заедно с БСП и ДПС, а той ще ми говори срещу БСП и ДПС, той е с тях, те са едно цяло“, коментира председателят на ГЕРБ. „Бареков е едно и също с БСП и ДПС. В същото време „Атака” излиза и прави митинг срещу еди кой си, вместо три дни да не влезе в НС и тези падат. Ето това е двуличие, това е лицемерие, това е задкулисие. Волен Сидеров вкарва в НС предложение за размразяване на „Белене”, но някой веднага му дърпа конците и той си го изтегля. Ето този е интересният, този управлява държавата, този е задкулисието, този който им дърпа конците и, който им говори в слушалката”, допълни Борисов. Според него напоследък в България е станало модерно да си седиш спокойно, като почетен председател на сарая или като Станишев да пуснеш някоя лимонка за премиер и отстрани да дърпаш конците.“ От Орешарски не зависи нищо, един областен управител не може да назначи сам, без да пита задкулисието”, коментира Бойко Борисов.
Той предположи, че управляващите може да се опитат да не пуснат референдума, „защото ги е страх от това, което искат хората“. „Ние сме твърдо „За” провеждането на референдума, събрахме максимално бързо нужните подписи, какво пречи референдумът да се проведе с изборите, за да не се харчат излишни пари? А не като Станишев, който изгори 14 млн., за да си направи ПР с „Белене”, вече една година са на власт, но още не са подписали за строителство на Белене и никога няма да го построят”, подчерта Борисов. Той обясни, че единственият начин да се справим с цензурата и медийния монопол е свободата в интернет. Борисов пропомни, че правителството на ГЕРБ първо в Европа спря АКТА. „Интернет е спасението. Те не ме очакваха да съм в интернет. Може да не пускат какво говорим, но като напиша във Фейсбук и Туитър, хората четат. Там ги изненадах истински, не ме очакваха. Там не могат да ни цензурират. А за тяхно съжаление не се руши това, което не се руши и не се гаси туй, което не гасне. Вижте колко тролове си взеха, с хиляди , за да ни заглушат, но в интернет няма да успеят”, коментира още Борисов.