Страхотен успех на Чепаринов и Стефанова

Асеновградчанинът спечели квота за свитовната купа, Ети стана №3 при жените в Европа

Гросмайстор Иван Чепаринов се класира на 19-о място в Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за мъже и завоюва квота за участие в световната купа по шахмат за мъже през 2014 г.

Гросмайсторът от Асеновград завърши със 7,5 точки и раздели 10-о – 24-то място, като според допълнителните турнирни показатели е на 19-о място.

В последния, 11-ти кръг, той завърши наравно с израелския гросмайстор Иля Смирин. Турнирната конкуренция в първенството беше изключително голяма. В шампионата взеха участие 259 шахматисти от 27 страни, от които 128 гросмайстори.

Големия си успех българският шахматист постигна демонстрирайки не само високата си шахматна класа, но и висок състезателен дух. След двете поредни загуби в 6-ти и 7- ми кръг, българският гросмайстор зарадва българските любители на шахматната игра и постигна 3,5 точки от 4 възможни.

Това е вторият голям успех през настоящата година на победителя в супер силния международен турнир „Мастърс” в Гибралтар.

Чепаринов постигна рейтингов перфоманс 2713 т. и добави 5,1 точки към индивидуалния си шахматен рейтинг.

Другият български представител – шахматната ни прима Антоанета Стефанова, също изигра един много силен турнир. Тя завърши с актив от 6 точки и е на 91-о място, а стартовият й номер беше 129-и.

Ети, която е почетен гражданин на Пловдив, финишира на трето място в подреждането при жените, като единствено унгарката Юдит Полгар, с ЕЛО 2693, е с 6,5 т.

Антоанета Стефанова добави 10,6 ЕЛО точки към личния си шахматен коефициент.

Европейски шампион за 2014 г. по убедителен начин стана руският гросмайстор Александър Мотулев с резултат 9 точки. Шампионът е с цяла точка пред следващите го шахматисти, които разделят 2-о – 9-о място с по 8 точки.

Допълнителните показатели подредиха челото на турнирната таблица по следния начин. Със сребърния медал се закичи испанският гросмайстор Давид Антон Гуйджаро, а бронзов медалист е сънародникът на шампиона Владимир Федосеев. Подгласниците на шампиона са младежи до 20 години.

Припомняме, че Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени ще се проведе от 5-и до 18-и юли в Пловдив, където Антоанета Стефанова има реални шансове дори за шампионската титла.