Родители проговарят ден след трагедията в Лясковец

Психично болен тормози ученици в Търново

Уплашени родители сигнализираха за случай във Велико Търново, аналогичен с този в Лясковец, информира БиТиВи. Те разказват, че мъж с неадекватно и агресивно поведение почти всяка вечер заплашва с нож ученици от гимназията по икономика във Велико Търново.

Оказва се, че около 30 процента от настанените в психиатрични заведения пациенти са там именно заради заплаха за околните. Единен регистър на хората с психични заболявания обаче у нас няма.

Притеснени след трагедията в Лясковец баща и дъщеря разказват за аналогична ситуация. Пожелаха да останат анонимни, за да не се превърне момичето в мишена.

„Нож в ръцете на психопат какво ви говори. Това е на крачка от вземане на човешки живот. .... Този човек всява страх”, разказва мъжът.
„Казват, че ги е заплашвал да ги наръга с кол и след това да ги нареже.... Той просто обикаля покрай училище” , казва ученичка от гимназията. Тя го е виждала с нож, кол, голяма пръчка и даже сатър.

По думите им училищното ръководство ги посъветвало да не му обръщат внимание, защото мъжът видимо е с отклонения.

Психиатрите отдавна предупреждават, че липсата на система, в която да се вписват болните затруднява поддържащото им лечение.

”Когато нямат близки, няма кой да ги подкрепя те не продължават да се лекуват. Няма начин, по който да видиш дали тези хора си взимат лекарствата дали са отишли на лекар”, казва националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова.

Освен за регистър с ограничен достъп за медици, нейните колеги настояват и процедурата от полицията до съдебно-медисинската експертиза да се облекчи максимално, за да се реагира по-бързо.