Смешно дело! Пламен Дишков отървава затвора

Опитните юристи на Кела са го посъветвали да даде под съд основния свидетел Тодор Неделчев-Недьо

Смешно дело за клевета може да отърве Пламен Дишков от затвора и да свали обвиненията срещу него, че е поръчал убийството на колбасарския бос Димитър Стаматов-Мастара! Опитните юристи на Кела са го посъветвали да даде под съд основния свидетел на прокуратурата и да го уличи, че го е наклеветил. Делото се превърна в истински сеир, след като се оказа, че подсъдимият е Тодор Неделчев, по прякор Недьо, който бе дясната ръка на Кела и неговият най-доверен човек. Бившите авери сега се срещат в съда като смъртни врагове, съобщава Блиц, цитирайки в.Шоу.

 


            Войната между двамата бивши авери избухна през 2002 година, когато Недьо разкри пред съда и прокуратурата кои са поръчителите и изпълнителите на мократа поръчка. Според него Дишков е издал присъдата за разстрел на Мастара, а той самият е бил помагач. В показанията си отпреди 12 години той натопи и трети човек – общият им приятел Бойко Стоянов, когото пък разкри като човека, дръпнал спусъка. Нароченият за килър Бойко тогава си призна, благодарение на което получи 20-годишна присъда за убийство. Същото наказание бе издадено задочно и срещу Кела, а посредникът в схемата Недьо получи 15 години.
                     Единствено Бойко обаче лежа в затвора
Кела избяга в чужбина дни след разстрела на Мастара. Недьо също изчезна и доскоро бе в пълна неизвестност. Той изплува на светло едва когато португалските власти заловиха в Кашкайс Пламен Дишков и го екстрадираха у нас. Съдът в Португалия обаче постави желязно условие от нашите власти и поиска нов процес срещу Кела, с мотива, че присъдата му е издадена в негово отсъствие и той не е имал възможност да се защити. Българският съд изпълни ангажимента си и анулира наказанието от 20 години затвор на Дишков. Оттогава бяха правени няколко пъти опити делото да тръгне отначало, но всички те приключваха с фалстарт още в началото. Първо се оказа, че обвинителният акт е калпав; после стана ясно, че процесът е опорочен, защото, когато е бил екстрадиран в България, Дишков е подписал куп документи в следствието и прокуратурата, без да му е осигурен адвокат. Междувременно пък се оказа, че са изчезнали важни доказателства, които няма как да бъдат възстановени. Сред най-важните от тях е записът от следствения експеримент.
Мистерията около разстрела на Мастара и тримата обвиняеми още повече се заплете, когато осъденият като физически убиец Бойко Стоянов изведнъж се отрече от самопризнанията си. Малко след като Кела се появи в затвора, Бойко извади съвсем различна версия за събитията, разиграли се преди 12 години. Той заяви пред властите, че никога не е убивал Мастара и че Кела няма никаква връзка със случая. „Мариян Георгиев-Марата е човекът, който уби Мастара и аз съм свидетел”, заяви Бойко Стоянов.
                       Марата се оказа най-удобният килър
защото той самият отдавна не е сред живите. През това време журналисти засякоха няколко пъти как тежко въоръжени полицаи водят под конвой в съдебната зала мистериозен мъж с шапка на главата и маска на лицето. Съмненията, че това е таен и защитен свидетел по делото срещу Кела, се оправдаха. Оказа се, че маскираният съюзник на обвинителите е бившият пръв другар на Дишков Тодор Неделчев-Недьо.
„Пламен е много интелигентен и си дава сметка, че единственият му шанс да докаже, че е невинен, е първо да докаже, че Недьо е излъгал в показанията си. Дишков има голям шанс да спечели делото, защото в процеса за клевета тежестта пада върху подсъдимия. Това означава, че Кела нищо няма да доказва, напротив – Недьо трябва да докаже, че Пламен е поръчал убийството. Това не е никак лека работа, като се има предвид, че прокуратурата още се затруднява да докаже това”, разкри източник, запознат с процеса, който пожела анонимност.
Сега Кела е извадил последния си коз и съди бившия си съратник Недьо за клевета и набеждаване в поръчка за убийство. Дишков посочи пред съда, че Неделчев, в качеството му на свидетел, в разпит пред съдия на 19.12.2012 г. по досъдебно производство от 2002 г., му е приписал престъпление, което не е извършил - набедил го за участник в подготовка и осъществяване на убийство, което е сторено пред длъжностни лица по повод изпълнението на службата им. По молба на Дишков, магистратите разпоредиха да бъде изискана преписката по досъдебното производство от 2002 г., по която Неделчев е бил разпитван пред Окръжен съд-Бургас. Съдът допусна за разпит в следващото заседание да бъдат призовани общо 4-ма свидетели. Неделчев не се яви на процеса, след като изрично заяви, че не желае да участва в него. Той обаче бе представляван от служебен адвокат, който безуспешно се опита да прекрати наказателното дело. В същия ден в бургаския съд тръгна
                           контрадело
свързано с разстрела на месарския бос Димитър Стаматов-Мастара. По втория процес прокуратурата обвини в лъжесвидетелстване Бойко Стоянов, осъден като физически убиец. Той е подведен под отговорност, че е дал лъжливи показания, че спусъкът срещу Мастара е дръпнал Мариян Георгиев-Марата. Дори и да не успее да докаже, че той е излъгал в тези си показания, Бойко със сигурност ще отнесе нова присъда за лъжесвидетелстване, защото едно от двете му твърдения пред властите със сигурност е измислено. В процеса тепърва ще се установява кога и за коя от двете версии Бойко е излъгал.
Скритият коз на прокуратурата отново се оказа Недьо. Той се изправи като свидетел в залата, този път без маска, и заяви: "Пламен Дишков ме изпрати на разклона за Миролюбово, за да взема един сак. Дойде червена кола, мисля, че беше „Опел” или „Форд Фиеста”. Дадоха ми сака, преметнах го през гърба си и тръгнах към Ветрен. Оставих го на тавана. До последно не знаех какво има вътре. Казах на Пламен Дишков, че съм направил, каквото е трябвало. Срещнахме се в хотел "Приморец" и заедно с Бойко тръгнахме към Ветрен. Там Пламен каза: "Нека да видим какво са ни изпратили". С Бойко погледнаха в чантата и нещо си казаха. Аз видях само, че има някаква оптика, друго не знам", каза Тодор Неделчев. Думите му бяха разчетени, че е видял оръжие, подобно на снайпер. Той заяви още, че дни по-късно по заповед на Кела е взел от офиса му пачка с долари и според указанията я предал на Бойко Стоянов. На въпрос на защитника на Бойко Стоянов – адвокат Таков, какъв точно е бил на Пламен Дишков, Недьо отговори, че е „обикалял с него нагоре-надолу“, за което получавал космическата за онези времена заплата от 1000 лв. месечно. Понякога се налагало да извършва и куриерски услуги като тази с пушката или да препредава пари в ролята на посредник, както се е случило с парите за Бойко Стоянов.
Тодор Неделчев се кълнеше, че нямал споразумение с прокуратурата, за да му бъде отменена присъдата и да излезе от затвора в Кремиковци, където бе в последната година и половина.
Недьо обаче не пожела да се яви на другия процес за клевета и да се изправи очи в очи с Кела – законът му дава това право. Като свидетел в делото за лъжесвидетелстване бе призована и сестрата на Мастара - Мариана. Жената заяви, че не е възможно Марата да е убил брат й, тъй като той е бил цял ден с племенника й в болница. Процесът продължава на 20 март с пледоарии.


ДОСИЕ:



· Димитър Стаматов-Мастара приживе беше спряган като един от приближените бизнесмени на несебърския наркобос Митьо Очите. Хора от ъндърграунда твърдят, че по това време той му е бил консултант по инвестициите и чрез неговите фирми са били прикривани част от нелегалните финансови потоци. По това време пък Кела и Очите бяха в открита война.
· След като Дишков бе върнат в България, делото срещу него започна отново, после беше спряно, а той се радва на висок стандарт на живот и прекарва отлично времето си с изгората Виктория. Според последните клюки в Бургас, той дори смятал да вдига и пищна сватба. Сред ъндърграунда се коментира също, че след излизането на Пламен Дишков на свобода, Митьо Очите е започнал да се страхува от избухването на нова гангстерска война. Кела беше заподозрян, че е поръчал бомбения атентат срещу Димитър Желязков, когато кола-бомба избухна пред жилището му в Несебър и уби на място съпругата му Тянка, брат й Славчо Дерелиев и един от бодигардовете. Разследващите тогава не успяха да докажат връзката на Дишков с покушението и той се измъкна безнаказано.
· Името на Пламен Дишков стана известно по Южното Черноморие още в началото на 90-те години на миналия век. То се свързваше с бившата групировка СИК и всяваше истински ужас. Кела се смяташе за приближен до един от нейните шефове - Стоил Славов, който пък беше убит през зимата на 2004 година. Според запознати, двамата се занимавали с петролния бизнес на СИК, като Кела е отговарял за гарантиране на пратките с горива, както и за преговорите за доставки от „Нефтохим” през 90-те години. Именно по онова време той прави луди пари от този тип търговия. Според хора от подземния свят, в сравнение с Пламен Дишков, Димитър Желязков изглеждал като най-обикновен аматьор.
· Докато се чуди как да се измъкне чист от обвинението, което му е отправено за убийството на бургаския месарски бос Димитър Стаматов-Мастара, Пламен Дишков е решил да не оставя бургаските магистрати да скучаят. Напоследък Кела е започнал да разнообразява дните си, като създава допълнителна работа на съдебната система. Той е предявил и два иска на обща стойност 10 хиляди лева срещу ГД „Изпълнение на наказанията“. Те са заради строгия режим, под който е бил държан, докато чакал да започне процесът за убийството на Мастара. Той претендира за претърпени неимуществени вреди заради това, че със заповед на началника на Бургаския затвор е бил държан в постоянно заключено помещение, без право на участие в колективните мероприятия. Със същия режим са и осъдените до живот. Няколкомесечният престой в такава килия му причинил сериозни здравословни проблеми, заради които Дишков бил опериран в „Пирогов“, твърдят адвокатите на бившия сикаджийски бос. Както „ШОУ” вече писа, напоследък Кела се опитва да подведе под съдебна отговорност и ... вещи лица за клевета! Той бил недоволен от експертизата, която му направили преди... 10 години двама експерти от Института по психология на МВР- София. Смятал, че спецовете са го наклеветили и са му приписали престъпление, което не бил извършил и са разгласили позорни обстоятелства около личността му. Магистратите от Районния съд в Бургас обаче са отказали да образуват съдебно дело поради изтекъл абсолютен давностен срок за наказателно преследване. Взетото на първа инстанция решение обаче не се понравило на бившия арестант и той подал жалба до Окръжен съд – Бургас. В нея Дишков е посочил, че настоява да се отмени определението на районните магистрати - делото окончателно да бъде прекратено и да отпадне задължението да плаща направените от експерта разходи по процеса.