Женското и младежкото предприемачество на фокус

Стара Загора – домакин на национална кръгла маса

Стара Загора ще бъде домакин на национална кръгла маса по проблемите на женското и младежкото предприемачество.

Темата на дискусията "Иновации в малките и средни предприятия - шанс за младежко и женско предприемачество" е инициирана от евродепутата и председател на НДСВ Антония първанова, със съдействието на фондация "Конрад Аденауер".

Участие ще вземат представители на институциите и дами –  управляващи собствен бизнес от страната и Стара Загора.

Целта на дискусията е да се обсъдят редица въпроси, свързани с възможностите, перспективите, съществуващите проблеми и предизвикателства пред предприемаческите инициативи на жените и младите хора в България. Трудностите пред женското и младежко предприемачество в България са свързани до голяма степен с липсата на достъп до финансиране, дефицит на мениджърски знания и умения и ниска степен на информираност и подкрепа за участието по програми, финансирани от Европейските фондове. Показателен пример в това отношение е, че около 90% от дейностите, управлявани пряко от жени в България са в сферата на търговията, услугите и занаятите. Не по-различна е статистиката и при младежкия бизнес. Организаторите на кръглата маса се водят от разбирането, че гръбнакът на европейската икономика са малките и средни икономически структури, чието стимулиране трябва да бъде приоритет и на българските държавни институции. Подпомагане на предприемачеството, на креативния дух на младите хора, на женската инициативност трябва да получат своята достойна институционална и законова подкрепа.

Обръщения към участниците на форума ще направят д-р Антония Първанова, член на Европейския парламент и председател на НДСВ, г-н Даниел Кадик – регионален директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман” за Югоизточна Европа, г-жа Мария Джатова – модератор на събитието -заместник председател на НДСВ – ресор младежко и женско предприемачество, представители на институциите и дами, управляващи дейности  и създали еталони за работа в различни сфери на бизнеса.

Дебатът ще се състои в понеделник, 17 март от 13ч. в хотел "Мериан Палас".