Европа осъди кримския референдум

ЕС ще обсъди налагане на визови и финансови санкции срещу високопоставени руски представители

Европа осъди кримския референдум, определи го като противозаконен и нелегитимен, и обяви, че няма да признае резултатите от него, предаде БНР. Днес външните министри от Евросъза се събират в Брюксел, за да обсъдят налагане на визови и финансови санкции срещу високопоставени руски представители, отговорни за посегателството върху териториалната цялост на Украйна.

Списъкът на потенциалните потърпевши е най-строго пазената тайна в Брюксел напоследък, а работата по него продължи и през почивните дни. Неофициалните информации са, че широкият му вариант съдържа над 100 имена. Първоначално обаче се очаква до 20 високопоставени представители на руската държава да получат забрана за влизане в Евросъюза и да бъдат замразени сметките им в европейски банки. Идеята е в зависимост от събитията в следващите дни и седмици, кръгът на санкционираните да може да се разширява. Според дипломатически източници засега руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров няма да бъдат обект на санкциите – за да остане отворен пътят за диалог с тях.
Междувременно западните медии съобщават, че руски финансови и държавни компании в последните дни трескаво прехвърлят милиарди извън Евросъюза, за да изпреварят санкциите. Дали те ще бъдат въведени днес ще зависи както от реакцията на Русия на резултатите от референдума, така и от позициите на отделните страни-членки. Подобни решения се вземат само с единодушие – и ако ключови държави като Франция, Великобритания и Германия настояват за твърд подход, има и страни, които смятат, че санкции сега ще затворят вратата за дипломацията. България, обяви, че ще поддържа балансирана позиция.

Въпръсът за санкциите към Русия ще бъде обсъждан и от държавните и правителствените ръководители на 28-те, които се събират тук в края на седмицата – прогнозите са че тогава може да последват и търговски и икономически ограничения.