Да пречупиш социалните табута... с шахмат

За Пакистан участието на жени в "оупън" турнир е събитие, което доскоро никой не е вярвал, че ще види

Жените в Пакистан непрекъснато се сблъскват с всякакви предразсъдъци и социални табута спрямо себе си и това важи с пълна сила и в света на спорта – особено, когато трябва да се изправят срещу съперници от противоположния пол. В шахмата от години дамите от азиатската държава вземат участие само в турнири за жени и все пак броят им в откритите турнири е минимален.

Изглежда обаче, че нещата се променят в днешно време. Наскоро в град Лахор се проведе второто издание на мащабен „оупън” турнир, организиран от най-голямата асоциация под шапката на Пакистанската федерация по шахмат.

Турнирът по ускорен шах беше открит на 9 март, пет дни преди смъртоносните атентати в град Кета.

Включваше седем кръга, изиграни по швейцарската система, с контрола от 25 минути плюс добавка по 10 секунди на ход.

Положителното в случая е, че измежду 56-мата участници 12 бяха жени, включително регионалните шампионки в спорта – тенденция, която обнадеждава организаторите. Техните усилия през последните години са съсредоточени в преодоляването на тези социални табута чрез осигуряване на по-добри условия на игра за жените и организирането на шахматни дейности в университетите в страната.

Въпреки че нямаше специална състезателна категория за жени, на трите най-силно представилите се спортистки бяха дадени специални купи. Тях, както и още снимки от турнира, можете да видите в нашата галерия.