Защо хората се обезкосмяват?

Окосмението на пубиса издавало силна сексуалност

Обезкосмяването - къде е коренът? Днес всички ние, даже и мъжете, премахваме ненужните косми от тялото и никой от нас не се пита защо или от кога се прави това.

Още в Древен Египет, когато не са разполагали с инсектициди, много хора депилирали телата си, за да се предпазят от въшки, бълхи и други паразити, които намират убежище в окосмените части от тялото. В много култури, по-специално от Източна Европа, Северна Америка и Близкия Изток, жените често премахват частично или изцяло окосмяването по телата си, вярвайки че то е признак за непривлекателност или липса на женственост, или от хигиенни съображения.

В изобразителното изкуство от древни времена жените са изобразявани без пубисно окосмение, което в масовото съзнание е било свързано със сексуални действия и желания, и поради това е изглеждало непристойно в картините. Бръсненето на главата от векове е част от будиската, християнската, мюсюлманската, индуиската и джайнистката религиозни традиции. Будистките и християнските монаси при ръкополагане често остригват косите си, монасите в Тайланд премахват и веждите си. Главите на децата на брамините ритуално биват избръснати. В някои части от будисткия свят има практика главите на по-слабите и болнави деца да се бръснат, но да им се оставя по един кичур, с големина в зависимост от здравословното им състояние. Когато то се подобри, кичурът също бива обръснат. Бахайската вяра изрично забранява бръсненето на главата, а при юдаизма се забранява бръсненето на определени области от главата. Още по-строги в това отношение са сикхите, които забраняват премахването на каквото и да телесно окосмяване. За сикхите поддържаните дългите коси са признак на благочестие. Интересен факт е, че обезкосмяването често е било ползвано като наказание. Преди Втората световна война нацистите често са остригвали брадите на евреите, като прелюдия към други форми на насилие.

След Втората световна война обръсването на главите е било типично наказание във Франция към жени, сътрудничели на нацистите по време на окупацията, и особено на жени, които са се отдавали сексуално. В арабските страни, обръсването на брадата и веждите е използвано често за унижаване на хората. В мюсюлманския свят женската коса е символ на сексуалността и желанието, това е причината и днес вярващите мюсюлманки да крият старателно косите си.