Кампания събира средства за семействата на пострадалите в Лясковец служители на реда

Инициативата е на най-големия синдикат към МВР, който призовава органите на реда да стартират незабавно разследване на инцидента

Най-голямата синдикална организация във вътрешното министерство, Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) стартира вчера благотворителна кампания. В рамките ù се набират средства , с които да се подпомогнат семействата на служителите на реда, пострадали при инцидента в Лясковец.

При провеждането на специализираната операция на Специалния отряд за борба с тероризма на 14 март един от служителите на МВР загина, а трима души от СОБТ все още са тежко ранени.

От Федерацията се обръщат към своите колеги и съграждани с призива: "Нека още веднъж докажем, че „Заедно можем повече“ и да покажем, че сме съпричастни към трагедията на 4 български семейства, чийто живот се е променил завинаги!".

Кампанията на синдикалния съюз ще продължи до 30 април. Тя има публичен характер, като набраните средства ще бъдат сумирани и публикувани всяка седмица на официалния сайт на СФМВР и на страниците на организацията във „Фейсбук”. На тези места можете да се информирате за банковата сметка, по която се набират средства.

Заедно с благотворителната кампания синдикалната структура публикува декларация по случая, в която призовава органите на реда незабавно да изследват инцидента. Оттам настояват в най-кратък срок МВР да приеме спешни мерки за минимизиране на риска такива инциденти да се случват отново.

Ето пълния текст:

УС на СФСМВР от името на всички членове на най-голямата синдикална организация в МВР поднася искрените си съболезнования и съчувствие към семейството, роднините, близките, приятелите и колегите на загиналия на 14.03.2014 г. в гр. Лясковец при изпълнение на служебните си задължения служител на МВР Емил Шарков и изразява надежда за скорошно и успешно оздравяване на тримата колеги от СОБТ ранени при операцията.

УС на СФСМВР счита, че най-изконното право, което следва да бъде защитавано от една синдикална организация, е правото на живот. Настояваме да бъде проведено пълно, всестранно и безпристрастно разследване на инцидента в гр. Лясковец. Да бъдат установени всички виновни длъжностни лица, които с действията или бездействието си са допринесли за това нещастно развитие на ситуацията и да им бъде потърсена дисциплинарна, а при наличие на данни за престъпление - и наказателна отговорност.

Настояваме ръководството на МВР в най-кратък срок да излезе с програма, съдържаща спешни мерки, насочени към минимизиране на риска от повторение на подобни инциденти.