Несебър грабна награда за "Най-бързо растящ град"

Отличието бе връчено на кмета на Община Несебър - Николай Димитров.

Несебър грабна приза за "Най-бързо растящ град". Церемонията се проведе в Националната художествена галерия. Отличието бе връчено на кмета на Община Несебър - Николай Димитров. Той изказа удовлетворението си от наградата и информира, че от 2007 г. според действащата наредба на Община Несебър системно и последователно се провежда политика за стимулирате на раждаемостта като за всеки новороден жител на общината, родителите му получават еднократна помощ от 2 000 лв. Същата сума се осигурява и за брачни двойки по процедурата ин витро. Кметът отбеляза, че за последните две години в това отношение са изплатени 1 200 000 лв. под формата на еднократни помощи за новородени и за процедури ин витро.

На церемонията присъстваха: премиерът Пламен Орешарски и министрите Десислава Терзиева, Искра Михайлова и Петър Стоянович.Водещият на церемонията Драгомир Симеонов обяви, че на фона на демографската криза, обхванала страната ни в последните години, Несебър традиционно е с най-голям естествен прираст. Въпреки че, градът не може да достигне нивата на раждаемост на големите градове като бройка бебета, показателят за новородените спрямо населението го поставя на челно място в страната. И по този показател аудиторията го е класирала на първо място в анкетата за 2013 г. сред всичките 257 града  в страната.

Несебърският кмет посочи, че освен раждаемостта, друг стратегически приоритет за ръководството на Община Несебър е модернизирането, разширяването и строителството на детски градини, което пък гарантира доброто отглеждане на бъдещите несебърски граждани.  Той не пропусна да отбележи, че Несебър, освен най-бързо растящ град, е и мястото в което са сключили брак младоженци от 87 града  в страната и от 41 държави, което го прави безспорен лидер и в тази класация. Първият, който поздрави кметът на Община Несебър след връчването на отличието бе премиерът Пламен Орешарски.

За първи път в 7-годишната история на класацията „Най-добрият град за живеене”, победители станаха два града- Бургас и Велико Търново, с равен брой точки- по 40.