Обучават експерти по проекта "По-защитени деца"

Участват доставчици на социални услуги от три общини в областта

Втори ден в Стара Загора се провежда обучение по проект „По-защитени деца“, който се осъществява в 6 региона в страната, един от които е Стара Загора.

Проектът се реализира от Фондация „За нашите деца” в периода април 2013 –  март 2016, и надгражда предишна тяхна инициатива по време на която са разработени „Насоки за сигурна семейна среда“. Насоките са въведени при доставка на социални услуги и са показали много добри резултати като практичен инструмент за работа с биологични, приемни и осиновителни семейства.

Настоящият проект е инициаран по препоръка на Агенцията за социално подпомагане и обхваща шест региона от страната: Бургас, Пловдив, София, Стара Загора, Смолян и Монтана. За всеки един от пилотните региони са привлечени по 5 доставчика на социални услуги.

Обучението предлага на специалистите ясен и достъпен метод на работа, който се опитва да преодолее дефицитите на системите около детето.

Целта е не само да се представи един метод, а да се помогне на социалния работник да се чувства сигурен в работата с децата и семействата. Важна част от обучението е да се разбере философията на Насоките, както и принципите и подходите на тяхното създаване.

В обучението участват представители на доставчици на социални услуги от общините Казанлък, Стара Загора и Чирпан, както и представители на Отделите „Закрила на детето” и на Общините.