Созопол, Мастер и Несебър накуп в "Б" група

И трите отбора отговарят в най-пълна степен на изискванията по отношение на финансиране, бази и стадиони

Според  днешна публикация в  „Тема Спорт", съществува  вариант от лятото да се върне варантът с две "Б" футболни групи. Възможността е била обсъдена на първия Изпълком след конгреса на БФС през февруари.

Burgasutre  се е спирал вече на тази тема, но към днешна дата тя звучи съвсем реалистично с оглед възможностите и класирането на трите отбора от областта в Югоизточната "В" футболна група.

Една от основните причини за въвеждането на Западна и Източна "Б" групи е, че се очаква в тях да участват дублиращи отбори на водещите ни клубове, както е в Испания и Холандия. Идеята е на собственика на Лудогорец и нов член на Изпълкома Кирил Домусчиев. Тя бе подкрепена от Левски, ЦСКА, Литекс, Ботев (Пд) и др.

Връщането към стария формат на „Б“ група - Западна и Източна, е и с цел намаляване на разходите на клубовете за пътувания и лагери преди срещите.

Много третодивизионни клубове също настояват за разделянето, защото искат да се пробват при професионалистите, но са възпрепятствани от тежката борба във „В“ група. Както е известно, от третия ешелон в „Б“ група влизат само победителите в четирите дивизии. А битката почти навсякъде е сериозна. На Северозапад апетити за професионалния футбол имат Локомотив (Мездра), Локомотив (Горна Оряховица), Етър, Спартак (Пл) и Ботев (Луковит). На Югозапад - Пирин (Бл), Миньор (Пк), Перун (Кресна), на Югоизток - Мастер (Бс), Несебър, Созопол, Верея.

Много важна подробност, на която Изпълкома на БФС трябва да обърне сериозно внимание е отборите, които участват във втория футболен ешелон е да имат 100% финансова обезпеченост бази и стадиони, които без никакви уговорки отговарят на изискванията на УЕФА за професионален футболен клуб от втория ешелон. И трите кандидата от Бургаски регион, а именно Созопол, Несебър и Мастер отговарят може би в най-пълна степен на тези изисквания по отношение на финансиране, бази и стадиони, които напълно покриват тези критерии.