Първанов: АБВ ще бъде изненадата на изборите на 25 май

Тогава ще се види кой се ползва с доверие в Пловдив, заяви президентът

Атанас Червенков, по-известен като Наско Райфъла, няма да бъде лидер на АБВ в Пловдив, стана ясно днес при посещението на Георги Първанов в града. Начело на организацията под тепетата застава проф. д-р Георги Паскалев, ректор на Медицинския университет. Той каза, че с Наско Райфъла се познава добре, но за момента бизнесменът оказва единствено техническа помощ на партията.

Паскалев представи пред журналисти и двете най-нови попълнения в редиците на АБВ – досегашните членове на БСП в Карлово Нина Найденова и Стоян Четинов.

Нина Найденова е дъщеря на бившия кмет на Карлово Найден Найденов, като уточни, че два часа по-рано е подала документи за напускане на БСП. Досега Найденова беше член на Националния съвет на БСП, на Областния съвет в Пловдив, председател на младежкото обединение в Карлово и зам.-председател на младежкото обединение в Пловдив. Тя обяви, че е взела това решение, тъй като се чувства разочарована от неизпълнените ангажименти на левицата към своите избиратели. Чашата на търпението й пък преляла, след като от БСП бяха изключени Георги Първанов и Румен Петков. Запитана как би погледнал баща й на това решение, Найденова отговори, че е на 34 години и може сама да преценява кое е правилно. 

От АБВ заявиха, че ще представят листата си за изборите за Европейски парламент в уречения от закона срок, като имат готовност с имената. Засега категорично е ясно едно – Ивайло Калфин ще бъде водач на листата. Според Първанов този избор не подлежи на съмнение, като изтъкна, че Калфин се нарежда в топ 30 на евродепутатите в настоящия европарламент. От АБВ са категорични, че изборната кампания вече е била опорочена и партиите вече са започнали с компроматната война. Първанов заяви, че се надява на честни избори, като уточни, че те нямат представители в Централната избирателна комисия. Относно прогнозите на социолозите, бившият държавен глава бе категоричен, че ги е опровергавал неведнъж и смята, че на предстоящия вот на 25 май АБВ ще поднесе изненада с резултата си. Според него сега е времето за социолозите да печелят.

Запитан за отношенията му с градския и областен лидер на БСП – бизнесмена Георги Гергов, Първанов заяви, че не изпитва ревност към него заради решението му да подкрепи твърдо Станишев. Според бившия президент електоратът не е продукт, за да си го поделя с Гергов и единствено изборите ще покажат кой се ползва с по-голяма подкрепа в Пловдив. Проф. Паскалев от своя страна обясни, че Георги Гергов си остава важен фактор в града ни и като член на настоятелството на Медицинския университет е помагал много на учебното заведение.

Като цяло Георги Първанов разкритикува настоящата ситуация в парламента, като обяви, че правителството е слабо, а мнозинството – взаимно блокирано. „Ако има кворум в Народното събрание – това вече е новина”, обяви президентът в периода 2002-2012 година. „Колко време ще изкарат така и има ли смисъл от това”, попита риторично Първанов. Той обвини правителството, че е загубило много време и досега е трябвало да предприеме непопулярните мерки, които се очакват от него. Според него сега предстоят избори и вместо реформи ще се засилва популизмът. Подобно мнение той изказа и по повод кризата с електроразпределителните дружества. По думите му това е чисто търговски въпрос, но опитът да се разрешат проблемите с дълговете е закъснял. Според Георги Първанов, изключително крайно звучат призивите за национализация.