Държавата да защити българите в Украйна, призова Първанов

Той се обяви и за това България да си върне лидерството в проекта Южен поток

България изостава с изготвянето си на официална позиция за случващото се в Украйна. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в Пловдив. Според него мярката на президента Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса е правилна, но закъсняла.

Първанов бе категоричен, че българската политическа класа трябва да се обедини около четири основни пункта относно кризата в Украйна. Според него лидерите трябва да се обявят против санкциите срещу Русия, тъй като по думите му тази мярка е контрапродуктивна и влияе негативно основно на обикновените хора и на бизнеса, но не и на лидерите им.

Георги Първанов се обяви и за това България да си върне лидерството в проекта Южен поток, тъй като според него няма причина той да бъде спиран. Като пример за това той посочи факта, че Северен поток работи и по него вече тече газ. Бившият държавен глава призова и да се направи анализ на това какви ще са негативните последици за туризма в България, тъй като според него такива със сигурност ще има. Не на последно място той настоя държавата ни да направи всичко по силите си, за да се защитят правата на българите в Украйна. Георги Първанов обяви още, че е абсолютно неуместно да се сравнява Крим с Кърджали, какъвто аналог правят някои наши политици. Той подчерта, че ситуацията е различна и тук самоопределящите се като турци наши сънародници имат права. „Още от началото на 20-т век пред политиката стои предизвикателството на сблъсъка между  правото на самоопределяне и неприкосновеността на държавните граници”, коментира Първанов резултатите от референдума в Крим.