Галя Милева, депутат: Няма медицински персонал за болните в ремисия

Днес в НС обсъждат единен регистър за хората с психични проблеми

 

„Просто няма медицински персонал, който да се грижи за тези хора, след като те влязат в ремисия. Ако един пациент е постъпил в диспансера и лекуван с някакъв вид лекарства, те трябва да се вземат и след изписване, трябва някой да следи за това, изписания взема ли си лекарствата. Голяма част нямат близки, други пък са се отказали от болните. Ето тук трябва да е ролята на държавата за изграждането на едно междинно взено между болницата и социализирането.  Има вариант за изграждане на центрове, в които да бъдат настанявани за да се контролира терапията им и режима”.

Това сподели за BurgasUtre преди началото на днешното извънредно заседание на НС, д-р Галя Милева, бургаски народен представител от ГЕРБ и член на Комисията по Здравеопазване.

По думите й, дори либерални законите не могат да задължат хората да полагат грижи за своите психично болни роднини и този въпрос винаги ще си остане чисто морален. Нещо повече, народната представителка от ГЕРБ е категорична, че процентът на роднините, които поемат ангажиент за психично болните си близи е много нисък.

Според нея дори и промени в Закона за психично бобните да се приемат, проблемът ще продължи още дълго. Причината е в средствата за финасиране на сегашните психодиспансери, липсата на кадри, липсата на дългосрочна стратегия в здравеопазването.