Веско Топалов с първа победа в Кандидатския турнир

Шампионът спечели убедително в партия-реванш с Владимир Крамник

Шампионът по шахмат в периода 2005-2006 г. Веселин Топалов записа днес първата си победа в Ханти Мансийск. При това българинът надви не кого да е, а състезателят, от когото тогава загуби титлата в един мач с използвани съмнителни средства, останал в историята на спорта като "Тоалетната война".

Става дума, разбира се, за руския състезател Владимир Крамник, срещу когото Топалов днес се изправи с белите фигури. След дебютно точна игра той влезе в мителшпийла с леко преимущество, което стана осезаемо при грешка на Крамник. Той се предаде на 41-вия ход, малко, след като и на двамата беше добавен допълнителният един час време.

Българският шампион демонстрира днес хубава и стабилна игра, след като във вчерашния кръг допусна загуба от друг представител на Руската федерация - Петър Свидлер. Преди това той записа четири ремита и за момента отново е пети във временното класиране.

Водач продължава да е Вишванатан Ананд, който днес направи реми със Сергей Карякин. Победител не излъчи и партията между Левон Аронян и Дмитрий Андрейкин, продължила най-дълго в кръга, а почти едновременно с Топалов и Крамник 1:0 завършиха Шахрияр Мамедяров и Свидлер.

Утре е ден за почивка.

Турнира можете да следите на живо на сайта на Световната федерация по шахмат.

Всичко за спорта четете в Sportonline.bg