С проекти привличат туристи

Разработват привлекателни маршрути в региона

Областният информационен център в Стара Загора представи днес хода на два туристически проекта, изпълнявани на територията на областта - „Античното наследство на Тракия” и „Долината на розите и тракийските царе”.

И двата проекта имат за цел да популяризират региона, да привлекат повече туристи и да нарасне броят на туроператорите. Да се повиши информацията за България, за културно-историческите ни обекти и да се съхрани и подобри състоянието им.

В дейностите по изпълнението на проекта „Античното наследство на Тракия” са включени няколко туристически пакета – зелено училище, тиймбилдинги, семинарен туризъм, балнео и спа пакети. Проектът е на община Стара Загора, а партньори по него са Нова Загора и Раднево. Той се финансира по ОП Регионално развитие и е на обща стойност почти 480 хил.лв.  В него се залага на тракийското наследство на региона, разработено в туристически пакети, каза при представянето му Калина Матева, технически сътрудник. Разработените пакети включват най-значимите обекти на територията на общините Стара Загора, Нова Загора и Раднево.

Проектът  „Античното наследство на Тракия е участвал в три тематични туристически изложения – В Гърция, Румъния и Италия. И в 4 национални изложения в България – В София, Велико Търново, Русе и Бургас.

Другият проект – „Долината на розите и тракийските царе” се изпълнява от община Казанлък с партньори още 4 общини – Павел баня, Мъглиж, Сопот и Карлово.  Той е на стойност 489 хил. лв. Между общините са разработени 7 маршрута, съобщи Ивелина Георгиева, технически сътрудник по проекта. Темите на маршрутите са тракийско наследство, маслодайна роза и фестивал на розата, люлка на възрожденска култура, въздушни спортове и приключения, лековити минерални води, природна среда и туризъм в автентична селска среда.

Този проект е участвал в 16 международни туристически борси, в момента е с участие в такава в Париж. В България до момента е участвал в една национална борса – в Смолян, предстоят участия в Бургас, Русе и Велико Търново.

И двата проекта приключват през август тази година.