От Стара Загора започва националното турне „Да съхраним българското“

Инициативата на Николина Чакърдъкова получава подкрепата на АБВ

АБВ ще подкрепи инициативата на Николина Чакърдъкова „Да съхраним българското“. Под това мото ще премине поредното турне на народната певица, което стартира на 21 март, днес, от 19:00 ч. с концерт в Стара Загора на площада пред общината.

„Целта на  турнето е да възродим самочувствието и вярата  на българина в собствените му възможности. Идеята ни е не просто да съхраним, но и да извадим наяве и да развием българското, обясни Николина Чакърдъкова. Тя отправи призив към всички отговорни фактори в държавата да подкрепят инициативата, за да бъде сложен край на разделението, което през последните години политиката допълнително задълбочава  в българското общество.

Инициативата на Чакърдъкова получава подкрепата на АБВ. Това декларира президентът Георги Първанов (2002 – 2012), който също изрази надежда идеята за възраждане на българщината да получи широка подкрепа, включително и от различните политически сили в страната. Георги Първанов каза, че държавата също трябва да се включи по-активно в битката за съхранение и развитие на българското. Страната ни трябва да бъде обединена от тази нова кауза, както преди време се обедини зад идеята за членството ни в ЕС.

„Нужна ни е нова политика на сплотяване, която да бъде насочена към българите в  чужбина. Трябва да спечелим и битката за запазване на своята уникална природа, както  и да защитим чистотата на езика си и нашата азбука“, посочи Георги Първанов. „Трябва да се прочете наново автентичния български патриотизъм, които изключва отрицанието към различния“, заяви още той и призова за надпартиен и обединителен  диалог по важните за държавата проблеми.

Чакърдъкова изрази надежда с инициативата „Да съхраним българското“ да стартира процес на пробуждане в обществото на България. „Родолюбието се възпитава. На сила можеш само да вземеш, но не и да дадеш, за това всеки българин трябва да работи за просперитета и бъдещето на страната ни”, заяви в заключение тя.