Първанов: АБВ няма да се коалира с ДПС

Формацията изключва от коалиране и "Атака"

АБВ няма да се коалира с ДПС. ДПС наистина преяде с власт, особено в края на управлението на тройната коалиция и в сегашното управление. Това заяви Георги Първанов, президент на България /2002-2012/ по  време на посещението си в старозагорското село Братя Даскалови и срещата си с жителите на селото.

Първанов е на мнение, че има разлика между тройната коалиция и сегашната Тайна коалиция. Той добави, че по време на съвместното управление на БСП, ДПС и НДСВ са били поставени правила.

Определението „преяждане с власт“ си е на мястото и ДПС трябва да почиват на резервната скамейка, заяви Георги Първанов и уточни, че „Атака“ също е сред политическите сили, с които АБВ не би влязла в коалиция. „С партия „Атака“ коалиция не е далновидна, защото те не са сериозни, не са последователни, не са стабилен партньор, могат да взривят държавата във всеки един момент и от това не се печели.

Президентът заяви, че България има нужда от стабилно, предсказуемо управление и съгласие. Той припомни годините от времето, когато беше лидер на БСП: „Бяхме на колене, бяхме смачкани, бяхме пребити от бой, ако щете. Но, въпреки всичко, ние не тръгнахме да правим политика на инат. Ние дори с Костов, с когото бяхме толкова непримирими в отношенията си, се разбрахме за пет - седем точки – предмет на национално съгласие и мърдане от тях нямаше. А сега какво, като се предложи нещо, другите – добро или лошо, те са против, не е важно каква е идеята, важно е кой го предлага“, каза Първанов.

Той коментира и скандалите с определянето на състава на ЦИК: “Ако бях по-снизходителен, щях да кажа, че е детинска игра – президент и парламент да си правят такива махленски номера. Това е престъпление, това е обидно за държавата. Така не се управлява.“

По време на срещата си с жителите на Братя Даскалови Георги Първанов каза, че никога не използва думата „враг“ по отношение на политически опонент и в живота се старае да бяга от такова понятие. Президентът заяви, че се надява АБВ да спечели достатъчно подкрепа на предстоящите избори и да се види, че АБВ е най-перспективната сила. „Надявам се на парламентарните избори да спечелим, т.е., ние да определяме коалицията. Иска ни се да управляваме самостоятелно и аз смятам, че най-доброто за една държава е да има самостоятелно управление. Опитът обаче показва, че в България сме много разпилени като политическа подкрепа и затова трябва да имаме добра коалиционна култура. Онзи, който ви каже - аз няма с никого да правя коалиция -  или ви лъже, или има нещо друго предвид.“ И посочи за пример процесите в парламентарния живот: „За справка – процесът на покупко-продажба, който вече във втори състав на парламента върви... Купуват се по трима, по пет, по десет депутати и по този начин се пази мнозинството. Това не е сериозно, не е дългосрочно. Това не работи добре за демокрацията и за държавността като цяло,“ заключи Георги Първанов.