Първанов: Няма нищо по-важно от това да съхраним българската нация

От Стара Загора започна националното турне на Николина Чакардъкова

Няма нищо по-важно от това да съхраним българската нация, култура, духовност и изкуство в този момент. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ по време на първия концерт от турнето на народната певица Николина Чакърдъкова, под наслов „Да съхраним българското“. Националното турне започна от Стара Загора и в продължение на месец ще мине през 30 населени места в цялата страна.

АБВ и водещите фигури Георги Първанов и водачът на евролистата на формацията Ивайло Калфин подкрепиха патриотичния призив на Чакърдъкова, отправен към всички отговорни политически сили и  личности и неправителствени организации, заради идеята за запазване и възход на българщината, силата и единството на нацията ни.

Пред повече от 8 000 души, събрали се на централния площад в Стара Загора, Георги Първанов защити каузата на Николина Чакърдъкова. И заяви, че това трябва да бъде кауза на цялата нация, което ще гарантира нейното съхранение и развитие. Той призова българите да изберат българското – родно производство, което до неотдавна беше еталон за качество в целия свят. „Наистина е недопустимо българската продукция да бъде задушавана от продукцията на нашите комшии. Да съхраним чистотата на българския език – езикът свещен на нашите деди. Да помогнем на нашите сънародници в чужбина – духовната Санстефанска България. И най-сетне, и не на последно място, това, което Николина така развълнувано, силно и честно каза – да защитим българската култура, българската духовност, българското изкуство, българската музика“. Президентът е категоричен, че трябва да има квоти за българска музика в националните медии – така, както се случва във всички държави.

Георги Първанов изрази увереност, че инициативата „Да съхраним българското“, която започна днес, която АБВ подкрепя безрезервно, ще се успее. „Вярвам, защото каквото хване Николина, това се случва. Защото виждам, че във вашите очи, че във вашето поведение има и вяра, има и повече самочувствие в днешната вечер и повече достойнство. България ще я има, докато има хора като Николина Чакърдъкова и нейния чудесен екип“, заяви Първанов и пожела на добър час.