6 ненормални факта за психопатите

Обикновено с думата "психопат" асоциираме личности като Жокера и Ханибал Лектър. Е, психопатите не винаги са точно такива, но едно е сигурно – плашещи са! Те не чувстват вина, изключително импулсивни са и въпреки че само 1 процент от световното население са доказани психопати, те продължават да удивляват, ужасяват, както и да вдъхновяват най-различни изследвания, в благодарение на които се сдобихме с фактите, които ви предстои да прочетете. И така...

 

Психопатите не чувстват страх

 

Страхът е една от най-разпознаваемите емоции. Веднага можем да разпознаем кога хората са изплашени по тяхното изражение. При психопатите обаче това е невъзможно. И това не е защото прикриват много добре страха си, а защото просто не умеят да го изпитват, пише div.bg.

 Причината в това се корени в амигдалата – това е частта от мозъка, която възприема емоциите на страх. При психопатите амигдалата е по-тънка и по-малка от тази на обикновените хора. В резултат на това тази част от мозъка функционира доста по-слабо, заради което психопатите не могат дори да направят уплашена физиономия, да не говорим за страхуване.

 

Емпатията на психопатите може да се "включва" и "изключва"

 

Известно е, че психопатите не могат да се поставят на мястото на други хора. За тях околните индивиди за пешки, които движат за собствено забавление. Винаги ли е така обаче?

 

През 2012 група учени осъществили опит, при който показали на група психопати няколко домашни филмчета. На едното от тях две отрязани ръце си комуникирали, като понякога се галели, понякога се отхвърляли и т.н. Очаквано, психопатите не били впечатлени.

 

На другите филмчета обаче били показвани хора, които били пребивани. И този път при изследваните обекти се забелязало "раздвижване" - те съчувствали на болката на жертвите! Учените заключили, че дружелюбното държание на психопатите може да се "включва" и "изключва". Нормално то е "изключено", но би могло да бъде приведено в действие и затова понякога психопатите изглеждат толкова привлекателни. Затова учените се надяват, че престъпниците-психопати биха могли да бъдат "превъзпитани".

 

Психопатите получават по-тежки присъди

 

Любопитни дали психопатията помага или вреди при защита на обвиняеми, учени от университета в Юта представили на нищо неподозиращи 181 съдии измислен от тях криминален случай, който бил следният: измисленият престъпник Джонатан Донахю (чиито профил бил изграден въз основа на истински бандит) ограбил ресторант за бързо хранене. Той не показвал никакво разкаяние, а напротив – хвалел се наляво и надясно с подвига си. Всички съдии знаели, че Донахю е психопат, но само половината от тях получили информация за биологичните причини за състоянието му.

 

Преди да се произнесат, съдиите били попитани каква присъда биха поставили на нормален човек. Повечето постановили 9 години затвор. Те обаче били доста по-сурови с измисления престъпник. Съдиите, които знаели единствено че Донахю е психопат, го осъдили на 14 години затвор. Другите, които получили информация за състоянието му, не били много по-милостиви – 13 години лишаване от свобода. В крайна сметка се оказало, че съдиите не обърнало особено внимание както на защитата, така и на обвинението – те били готови с присъдата си веднага щом чули думата "психопат".

 

В бизнеса гъмжи от психопати

 

През 2013 година изследователят от Оксфорд Кевин Дътън осъществил изследване, което целяло да установи кои са най-предпочитаните от психопатите професии. Оказало се, че това са полицай, адвокат, хирург и изпълнителен директор.

 

Това изследване потвърдило резултатите от друго подобно от 2010 година, когато изпълнителни директори от всякакви фирми попълнили въпросник, който да определи степента на техните психопатични наклонности. Оказало се, че 1 на всеки 25 е завършен психопат! Този процент е близо четири пъти по-голям от процента в другите "психопатски" професии.

 

Обонянието на психопатите е недоразвито

 

През септември 2013 година професор Джейсън Кастро решил да категоризира всички миризми, познати на човека. Той установил, че хората различават най-вече 10 миризми, сред които плодова, на химикали, на развалено, на люто и на прясно окосена трева. При психопатите обаче далеч не е толкова просто.

 

Учени от университета Макуари в Сидни, Австралия, направили опит, при който 79 психопати трябвало да разпознаят 16 популярни миризми като тези на кафе, портокал и кожа. Всичките имали сериозни проблеми с разпознаването. Нещо повече – тези, които имали по-високи резултати на теста, определящ психопатичните има наклонности, имали по-големи проблеми при разпознаването на миризми. Така че ако приятелката ви изобщо не усети, че сте ѝ приготвили кафе, бягайте много далеч!

 

Психопатите имат разпознаваеми говорни навици

 

Макар да изглеждат много умни и потайни, психопатите много лесно могат да издадат самите себе си. След интервю, проведено с 52-ма осъдени убийци, от който 14 са психопати, било установено, че психопатите описват своите престъпления много по-детайлно от другите рецидивисти.

 

Опитвайки се да изглеждат нормални, психопатите използвали много частици като "ъъъ" или "ъм", както и много съюзи като "защото" и "така че". Но най-вече ги издавало това, че докато другите затворници говорели за нуждата от семейството или религията си, психопатите питали за по-тривиални неща като, храна, напитки и пари.