Едно и също ли е да пушиш и да ядеш месо?

Алтернативен прочит на нашумялото в последно време изследване

Наскоро публикувано изследване "доказа", че месото и сиренето вредят на здравето колкото цигарите. Шок, ужас и тотално безумие! Ако не искате да си докарате рак, спрете да ядете месо, яйца и млечни продукти!

 Ако четете редовно новини от здравословен характер, сигурно сте останали с впечатлението, че някакви учени непрекъснато доказват някакви неща, които взаимно си противоречат. Наситените мазнини ту са вредни, ту нямат значение, ту са изключително полезни, пише inews.bg. В последно време започнахме да мяркаме най-различни сензационни открития по отношение на захарта и въглехидратите. Сега очевидно е ред на протеина, който доскоро никой не закачаше. Къде е истината и възможно ли е наистина ефектът от диетата, висока на белтъчини, да е съпоставим с изключително вредния ефект от тютюнопушенето?

 Най-важното, което трябва да знаете, когато четете подобни новини, е че епидемиологични изследвания от този тип (в които учените ретроспективно разглеждат начина на живот на голяма група от хора и се опитват да си обяснят как един или друг навик се отразява на здравето им) не могат да служат за установяване на причинно-следствени връзки. Тези проучвания са важни от гледна точка на способността им да изкарват наяве определени корелации, които може би наистина заслужават по-нататъшно тестване, но нямат абсолютно никаква доказателствена сила и не могат да служат като основа за даването на конкретни препоръки от тип "Спрете месото и сиренето или ще развиете рак и в крайна сметка ще умрете!".

 Знаем, че за генерирането на всичкия този шум покрай протеина, 6000 са били проследени в рамките на 18-години, като са отчетени хранителните им навици, заболеваемостта и смъртността им този период. За хората между 50 и 65-годишна възраст е отчетена корелация между високия прием на животински протеин и 75% по-високата обща смъртност и 4-кратно по-високата ракова смъртност. Какво още знаем обаче...

 

- Всички участници в изследването са били по-стари от 50 години.

 

- Участниците са разделени на три групи в зависимост от процента протеин в диетата им. Нископротеиновата група добива под 10% от калориите си от белтъчини, високопротеиновата - 20% или повече, докато среднопротеиновата яде между 10% и 20% от калорийния си прием под формата на белтъчини.

 

- При директна съпоставка между тези групи не се наблюдава разлика в смъртността.

 

- Единствената корелация между високия прием на протеин и увеличената смъртност се наблюдава при съпоставка на индивидите между 50 и 65-годишна възраст.

 

- За сметка на това, високопротеиновата диета на възраст над 65 години е свързана с намален риск от смъртност, освен при диабетиците.

 

Нещо повече, изследването не взима предвид изключително много фактори, които са от значение при разглеждането на начина на живот и неговата здравословност. Ето някои конкретни примери:

 

- Не е отчетено дали резултатите се отнасят и за индивидите под 50-годишна възраст. Много е вероятно вие да сте един от тях...

 

- Не са отчетени нивата на редовна физическа активност, за която се знае, че може да има предпазващ ефект.

 

- Не са отчетени източниците на протеин. Тоест, отчетени са дотолкова, доколкото се прави разлика между растителни и животински белтъчини. Не е взето предвид, че да ядеш кренвирши и хамбургери не е същото като да ядеш прясно изпечена свинска пържола, риба на скара или задушено пилешко.

 

- Не е взета предвид консумацията на плодове и зеленчуци. Диетата е разгледана единствено като съотношение между протеин/мазнини/въглехидрати. Нямаме представа с какво хората от нископротеиновата група са заместили протеина. Възможно ли е то да е имало предпазващ ефект?

 

- Не е отчетена разликата между домашно приготвена храна и фастфуд.

 

С други думи, един по-коректен анонс на тези данни би гласял: "Високият прием на протеин между 50 65-годишна възраст може би е асоцииран с повишен риск от рак, ако се храните зле и не спортувате."

 

С още по-други думи, стига да не попадате във възрастовата граница между 50 и 65 години, физически активни сте, не прекалявате с преработените меса и фастфуда, нямате особени основания да се притеснявате от така притеснителното на пръв поглед изследване.