Разходките с лодки по Ропотамо заплашени от съдебни спорове

Фирмата, спечелила последния конкурс за атракцията, ремонтира заведение, а РИОСВ - Бургас намира строежа за незаконен

Месец преди началото на летния сезон възникна спор за една от най-предпочитаните атракции по Черноморието. Разходките с лодки в резервата Ропотамо може да секнат, въпреки че вече са сключени договори с туроператорски фирми за лятото. Атрактивната услуга „Разходка с лодка” на туристи по Ропотамо се допълва от заведение на брега на реката. Ресторантът в зоната на резервата носи допълнителни приходи.
Именно започналият строеж миналата пролет отприщва съдебни спорове. Фирмата, спечелила последния конкурс за туристическа дейност, твърди, че целта й е ремонт на старото заведение. Според екоинспекцията в Бургас обаче строежът в резервата е незаконен, а община Приморско издава заповед за събаряне на постройката, съобщава БТВ.

 „В резервата не може да се строи. Това, което те твърдят, е, че е ремонт на съществуващия бар-грил, но там има доста промени, които те са направили при строителството”, обясни директорът на РИОСВ – Бургас Антоний Иванов.

Върховният съд се произнася в полза на фирмата. „В решението е записано много точно - че тук не е извършван незаконен строеж, а че е извършван ремонт, с което е отменена заповедта на кмета на град Приморско и община Приморско е осъдена да ни заплати разходите. Подали сме искова молба в РИОСВ да ни разрешат да продължим ремонта, вече един месец нямаме отговор”, обясни представителят на фирмата Веселин Стоименов.

Вместо това, договорът за превоз на туристи по реката е прекратен. „Основанието е незаконно строителство, извършване на незаконни строителни дейности на територията на резерват Ропотамо”, обясни директорът на екоинспекцията.

Следва ново решение на съда - отново в полза на фирмата, засега на първа инстанция, но РИОСВ вече е обявила нов конкурс - със смущаващи, според сегашните наематели, условия. /виж в колонката вдясно в Още по темата/ „Донякъде комични, а някои от тях определено са дискриминационни - спецификата на лодките, например. Само една фирма притежава такива лодки”, обясни адвокатът на фирмата Димитър Москоянев. Според него условията са направени така, че да спечели бившият наемател.

„Не смятам, че толерират определена фирма, условията са нормални - да имат история, да имат опит”, контрира Антоний Иванов от РИОСВ – Бургас.

На изискването за минимум три години опит също отговаря една фирма. „Явно сме нарушили интересите на някой, за който този бизнес е бил много доходен, и в случая му пречим той да печели. За нас това е приличен бизнес”, обясни представителят на фирмата Веселин Стоименов.

Миналото лято над 70 000 туристи са се возили на лодка по реката. Сезонът започва още през април с австрийски пенсионери в Слънчев бряг, вече предплатили за разходката. Те обаче може и да не разгледат резервата, защото следва нова порция дела. „За съжаление, нямаме законови възможности да въздействаме в този спор. Община Приморско ще загуби част от предлагания си туристически продукт, защото това е акцент в тези продукти”, коментира главният секретар на община Приморско Мария Георгиева.

Не цялата река е резерват - защитената зона започва от моста към устието на Ропотамо и в частта по горното течение на реката, също се правят разходки с лодки. Тази част е горски фонд, за която отговаря Агенцията по горите. Маршрутът обаче е много по-кратък, не стига до морето и интересът към него не е така голям.