Най-голямата жертва на глупостта на Манолова е ГЕРБ (видео)

Борисов: БСП се чудят как да възстановят справедливостта и се налага г-н Местан да им подсказва

Благодаря на г-н Местан, че се опитва да въведе една справедливост, водена от факта, че ДПС са жертва. В случая най-голямата жертва на глупостта на Мая Манолова и нейния избирателен закон е ГЕРБ, защото ГЕРБ като първа политическа сила с толкова разлика пред БСП, колкото ДПС пред „Атака” – няма нито председател, нито зам.-председател, нито секретар. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Мая Манолова в разрез на всички разбирания за един закон, че той трябва да е за дълги години, направи избирателен закон само за тези евроизбори. Ако са три партии в парламента, този закон не важи. Ако са пет партии, този закон пак не важи. Той е направен така, че Тройната коалиция – БСП, ДПС и „Атака” да управляват ЦИК. От 19 членове ГЕРБ има 6 – без никой в ръководството. Няма нищо по-нормално първата политическа сила, както е било в България 24 години, да бъде и председателстваща в ЦИК. Най-голямата жертва сме ние”, посочи Борисов.

„Все пак благодаря, че г-н Местан го чуват повече и в БСП, и в „Атака”. Надявам се утре БСП, колкото и да им е тежко да признаят гафа на г-жа Манолова с избирателния кодекс, да внесат подобна точка, да увеличат комисията на колкото искат, не че това помага на ГЕРБ. Безспорен е фактът, че г-жа Манолова направи избирателен кодекс, който не работи”, допълни той.

Наближават избори, наближават дебати. Ако г-н Местан не направи тази крачка, която прави в момента, и той ще влезе в кюпа да бъде упрекван. Понеже той е обигран политик, излиза и знае, че всъщност тези избори се наблюдават и в Европа. Той не прави това изказване заради мен, заради ГЕРБ или заради всички нас. Той знае, че и Мартин Шулц, и ЕНП, и либералите, и всички в Европа наблюдават дали ще има честен арбитър на тези избори. Към момента с този избирателен кодекс, с тази комисия на всички е ясно, че няма да има честен арбитър, убеден е лидерът на ГЕРБ.

„Ако кодексът се промени, ще се покаже, че тя не е добър законотворец, че го е правила преднамерено и с цел да спечели служебно изборите. Ако го променят, ще излезе, че в лицето на г-н Местан имат един политик, който може да оценява правилно една ситуация, в която в Европа да се дискредитира името на България при провеждането на евроизборите”, добави Борисов.

„Не мога да дам оценка за пътуванията на Станишев. Достатъчно зрял човек е да знае къде и как да ходи. При президента беше поканен г-н Мишо Миков. Аз не съм виновен и вече това е проблемът – в БСП не знаят кой им е началникът, кой за какво отговаря. След като Мишо Миков, г-н Местан и аз бяхме по покана на президента, не виждам ролята на Янаки Стоилов. Ако г-н Станишев не е бил там и е определил Янаки Стоилов и не е бил поканен, това не е мой проблем. На срещата беше Мишо Миков, който ми направи впечатление, че по тази тема само казваше: „Трябва да питаме Мая”, посочи Бойко Борисов във връзка с вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев.

"Дори със зам.-председателското място, ГЕРБ прави огромен компромис. Както и да се опитват да изкарат виновен президентът, е видно, че вината е в Мая Манолова. Г-н Местан, в случая просто иска една елементарна справедливост за неговата партия, но прилагайки я за неговата партия, тя става приложима и за ГЕРБ, и още повече ясно кристализира удар срещу нашата партия за служебно спечелване на евроизборите. Неслучайно г-н Станишев каза, че ще изрови земята. Може би това е един от начините – да изрови земята, за да спечели изборите”, заяви Борисов.

„За разлика от много други, г-н Местан иска да изглежда пред своите избиратели и пред публиката председател на партията, която се казва – права и свободи. Няма как, пред тях да каже, че първата политическа сила, разгромила БСП на два поредни избора за парламент, да няма председател на комисия, камо ли и заместник-председател”, посочи Бойко Борисов.

„Една видна за всички несправедливост трябва да се отстрани. Понеже г-жа Манолова пряко участва, и това е нейният избирателен кодекс, сега БСП се чудят как да възстановят тази справедливост, и се налага г-н Местан да им подсказва как. БСП могат да излязат с чест от ситуацията, утре да предложат зам.-председател, да го гласуваме. Това е огромен компромис от ГЕРБ – първата политическа сила да няма председател на Централната избирателна комисия”, заключи той.