Защо Сергей Станишев дълбае пропасти между хората?

Политика

22-03-2014, 15:38

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Галъп": ГЕРБ с 20,7%, а БСП с 19,5% на евровота

Борисов: Следващото правителство ще бъде правителство за спасение на България!

Първанов прати ДПС на резервната скамейка

Цветанов: ДПС провежда масирана реваншистка кампания

Ами ако бяхме забранили БС(К)П с референдум?

Рашидов: Кърджали винаги е била българска земя и такава ще си остане!

Реформаторският блок: След 25 май Станишев и Орешарски ще си търсят работа в чужбина

Станишев изтрещя! Отдели Кърджали от България

Шулц ще се скара на Станишев за ЦИК

Борисов: Мачът е свирен, ще оспорваме резултатите от изборите

Бойко Борисов: Винаги сме побеждавали БСП и ДПС (видео)

Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев водят листата на ГЕРБ

БСП, "Атака" и министри стягат зомби индустриализация

Днешното забавление в мрежата: Депутат от "Атака" се изложи (видео)

Борисов: "В желанието си да избягат от отговорност, някои хора стигат до смешни твърдения"

Бойко Борисов: "Експертът" Орешарски води България към фалит

Борисов: БСП и ДПС убиха Северна България, отказвайки да строят магистрала Хемус

Борисов: Есента БСП и ДПС сами ще предизвикат предсрочни избори (обновен)

Борисов: Като се върне ГЕРБ на власт, днешните управляващи отиват в прокуратурата!

Борисов: Станишев трябва да каже какъв иска да е – евродепутат, премиер...(видео)

С непрекъснатите заеми България върви стремглаво по сценария на Гърция, смята Бойко Борисов

"България върви стремглаво по сценария на Гърция" - това обяви в Кърджали бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него единственият изход от тази ситуация са предсрочни избори.

Хората, които пишат този сценарии, са управляващите, които продължават да взимат заеми, без да е ясно кой ще ги плаща.

"Завчера още 3,9 милиарда лева чувам, че са гласували Министерският съвет. Кой ще плаща лихвите по тези пари? С парите, които ще дадат за Великден, и евентуално на следващата Коледа, ще фалират държавата, и ако сега хората си купят две-три кила агнешко, догодина и агнета няма да има изобщо“, коментира Борисов.

Бившият министър-председател засегна и темата за изказването на лидера на БСП Сергей Станишев за евентуален референдум по отделянето от страната на Кърджали, където днес членовете на ГЕРБ бяха на посещение.

"Кой иска да ни вземе Кърджали? Кой е този някой, на когото трябвало да благодарим, че не ни го е взел? За какво изобщо говори Станишев?", запита ГЕРБ пред над 150 младежи от структурите на МГЕРБ от Южна България.

Борисов обясни, че не разбира каква е разликата между Кърджали и София, между Кърджали и Пловдив и т.н. "Сигурно Сергей Станишев има основание да ги говори тези работи за Кърджали. Защо? Не разбирам. Български мюсюлмани имаме и в ГЕРБ и те са много повече, отколкото българи има в ДПС. Тези хора са нашият мост и затова не е вярно, че в Народното събрание само ДПС защитава българските мюсюлмани. Ние от ГЕРБ също се грижим тези хора и правим всичко възможно, за да живеят по-добре всички български граждани", подчерта той и попита защо Сергей Станишев дълбае пропасти между хората.

"Говорим на един език, работим заедно, защо Станишев дели хората? Мостът между партиите са хората, без значение дали са християни, мюсюлмани или българомохамедани. Хората са мост, а не пропаст", категоричен бе Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни, че партията подпомага еднакво и църкви, и джамии, и синагоги. "На тази българска земя живеем всички заедно. Колкото сме по-единни, толкова сме по-силни. В България няма етнически проблем, ако не го създават партиите. Винаги, когато дойдат избори, някой - най-често ДПС, започва да разиграва етническата карта. Защо? Кой е забранил на българските мюсюлмани да говорят майчин език? Никой. Живеем заедно, работим заедно и партиите трябва да престанат веднъж завинаги да спекулират с етническото напрежение”, заяви Бойко Борисов.

В Кърджали Бойко Борисов заяви, че с лидера на ДПС Лютви Местан са длъжни да изпият заедно по едно кафе в центъра на града, но това не значи коалиция. "Аз днес излизам в Кърджали и го казвам пред всички хора, че българските мюсюлмани трябва да са мост с ДПС, които са наши противници в парламента. Какво по-нормално има, ако искаме да не разрежем детето живо, понеже се връщам на Соломоновската приказка, ние сме длъжни, с Местан, да слезем за половин час, да изпием на центъра едно кафе. И тогава, и мюсюлмани, и християни, и всички ще видят, че има граница, която не се прескача от никой. Не се режат бебета. Това не значи коалиция, това не значи, че не сме диаметрално противоположни по много неща. Но това е знак към всички и най-вече към Станишев, че няма проблем с Кърджали“, категоричен бе Борисов. По думите му, той няма да насъсква българските мюсюлмани, които са в ГЕРБ, нито те ще го го правят.

"Ако има някакъв конфликт или проблем, някъде точно тук е политическата отговорност и политически майсторлък - да седнем и да кажем: "Дайте там, където е малко по-деликатно, да бъдем по-толерантни взаимно”. Затова казвам, че те може да са мост, а не пропаст. Същото е и с българските изселници. Те трябва да са мост между България и Турция, а не пропаст“, обясни председателят на ГЕРБ.

По повод налагането на омраза от "Атака", Борисов посочи, че "Атака" си замина с това поведение, да подкрепя БСП и ДПС да ги държи на власт. "Аз не знам как биха излъгали повече хората, че те са националистическа партия. Атака уж не подкрепяла БСП и ДПС, а на практика всеки ден в парламента работят и гласуват заедно, подкрепяни от „Цензурата”. Техните двама депутати, които ги откраднаха от нас, гласуват всеки ден с тях. И ако хората се подведат по лъжите, че щели да направят 500 лева пенсията и 1000 лева заплатата, България ще е в застой", предупреди Бойко Борисов.

"Ще влезем в наказателни процедури и ще плащаме глоби, заради глупостта на българския народ да държи заедно ДПС и Атака. Ще загубим пари и много от тях безвъзвратно. Не само ще загубим, но и ще имаме санкции“, заяви в Кърджали председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, заради тази глупост народът ще бъде наказан. "Ще загуби пари, това ще е наказанието. Да не иска да погледне, че ДПС, БСП и Атака са несъвместими заедно, но ги държи. Понеже в Европа са възпитани хора, те са дипломатически коридори, както каза доц. Гълъбов, те казват "не съответства". Не съответства означава - некадърен и крадец, на техен език. Като те "преведат в несъответствие", вече не ти дават пари", обясни Борисов.

Пред младежите от МГЕРБ той припомни, че при ГЕРБ абсолютно всичко работеше. "Няма да се учудя, ако Орешарски утре, както за отливите говори сега, че има отлив на инвестиции, каже, че заради ГЕРБ, сега спират парите. Имат нулева година, няма да се учудя. При липса на морал, при липса на тези качества, на тези тавани на задръжки, можеш да кажеш каквото си поискаш. Постепенно обаче, както българските тютюнопроизводители по джоба си разбраха кой ги обича повече, ГЕРБ или ДПС, и антропологът може да го посочи това. При нас от 7,50 лв. до 12 лв. стигаше гръцкият сорт тютюн и плащахме през октомври, четири години. Сега е 3,20 лв - 3,50 лв. И това е безпощадно ясно", подчерта председателят на ГЕРБ.