Крият защо 16-годишната Мелица се прости с живота

Никой не иска да каже какво е сринало момичето до степен да посегне на живота си

Пълна мистерия обви жестоката смърт на 16 годишната ученичка Мелица Василева. Никой не иска да каже какво е сринало момичето до степен да посегне на живота си. Учители, съученици и близки уклончиво отхвърлят всички тиражирани версии, с което индиректно подсказват, че знаят причината, но никой не смее да я назове.
Деветокласничката от Бургас сложи край на живота си като се хвърли от 12-я етаж на блока си в комплекс „Славейков”. Съучениците й от СОУ „Константин Преславски” са в шок. Децата още не могат да повярват, че Мелица я няма. Почернените родители на момичето не са на себе си.
„Чух викове и плач, кучето ни започна да лае. Беше някъде между 20 и 21 часа. Излязохме да видим какво става. Други хора от блока казаха, че някой е сколич от високо. Първо не знаехме дали е мъж или жена, дори не повярвахме много”, разказаха съседи. Момичето е паднало от 35 метра височина е загинало на място. Съсъди повикали линейка и полиция. Лекарите пристигнали бързо, но не успели да направят нищо.
„На всички ни е много мъчно. Мелица беше много добро, умно и старшо красиво дете. Защо направи това нещо, всички се чудим. Връщане назад вече няма. Горките й родители, как ще преживеят такава жестока загуба. По-страшно от това да погребеш детето си няма на този свят”, сподели със сълзи възрастна жена от блока. "Разбрахме, че са вечеряли, когато се е случило непоправимото. Майка й не е на себе си, но успя да каже, че нито тя, нито съпруга й са се карали на момичето. Разговаряли съвсем тихо и нормално, но не каза каква е била темата", казаха близки на семейството.
Близките на Мелица разказаха, че била много весело и лъчезарно момиче. Преди няколко месеца обаче се променила внезапно. Изведнъж станала тъжна и изпаднала в тежка депресия. Не споделяла с никого какво я мъчи. Намалила успеха си в училище и станала много затворена. „Определено с нея се случваше нещо. Преди никога не е била тъжна, напротив – винаги грееше усмихната. Питахме я какво става, но тя винаги казваше, че няма проблеми, просто била уморена. Така и не разбрахме какво се случи”, твърдят приятелките й.
Семейството на Даниела е за пример. Момичето се разбирало повече с баща си и споделяла всичко с него. Той е бивш военен, а в момента си вади хляба в една от местните охранителни фирми. Майката Даниела Василева работи като завеждащ регистратура за класифицирана информация в бургаската областна управа.
Според директора на СОУ "Константин Преславски" Мартин Илиев момичето не е имало никакви проблеми в училище. Майка й обаче е споделяла с познати, че от известно време нещо се случва с детето й. „Даниела беше наистина притеснена, но не беше нещо драматично. Споделяла е, че има някакви дребни проблеми с Мелица. Домързявало я да учи, понякога е бягала от часове. Но кой не прави такива щуротии на тази възраст. Родителите бяха много настоятелни, поддържаха връзка и с класната и с другите преподаватели. Никой не е очаквал, че това дете може да направи такова нещо”, разказаха за "Блиц" колеги и приятели на родителите.
Ако някой знае цялата истина за причината, довела до смъртта на красивата Мелица, то той упорито мълчи и крие. Свързахме се с класната й Петя Симеонова, но тя категорично отказа да говори по случая. „Не желая да давам каквато и да е информация”, отсече Симеонова. Учителката отговори с категорично „не” на въпрос дали деветокласничката не е била под въздействие на религиозна секта, но отказа да отговори защо момичето е отсъствало от училище.
В понеделник от регионалния инспекторат по образованието са изпратили психолози в училището, които са говорили със съучениците на Мелица. „Взети са всички мерки, за да могат децата да превъзмогнат трагедията и да им се обясни, че самоубийството не е решение на никакъв проблем”, съобщиха от ръководството на училището.
Мелица има по-голяма сестра Цветалина, която е омъжена и живее в друг град. До преди да създаде свое семейство двете сестри били много близки. Семейството на Мелица живеело добре, били задружни и често ходили на екскурзии в чужбина.
Постовете на деветокласничката във Фейсбук обаче са много смущаващи. Излиянията й говорят за дълбока вътрешна драма и съкрушена психика. Последните й контакти в социалната мрежа са на 15 март. Тогава е сменила снимката на профила си. Месец по-рано тя е публикувала покъртителни размисли за взаимоотношенията между хората.
В един от последните си постове ученичката казва: "Някой помни ли кога тръпката беше наистина реална? Кога за да се запознаем с някого, трябваше просто да подадем ръка и да се представим, вместо да разпращаме прозрачни покани за измамно приятелство? Когато, за да покажеш, че харесваш някого, стигаше просто да се усмихнеш искрено, вместо да му ''лайкваш'' снимките? Кога за последно първата целувка беше с устни, а не 2 точки и звездичка? Кога бяха онези емоции и кога дойдоха тези чатове? Кога усмивките се превърнаха в скоби, а прегръдките в картинки с мечета? Кога започнахме да се залъгваме,че изтривайки някого от списъка с приятели,го премахваме от живота си? Кога любовта се превърна в статус, а човека в профил !?".