Камион за домати пренасял през границата нелегален тютюн

Митничарите от "Капитан Андреево" са предотвратили два опита за контрабанда на тютюневи изделия

Митническите инспектори на ГКПП "Капитан Андреево" са пресекли два опита за пренасяне на контрабандни изделия от тютюн, съобщиха от ресорната агенция.

При първата акция митничарите са открили 80 килограма ароматизиран тютюн за наргиле, скрит в шофьорската кабина на турски ТИР. Той пътувал за Полша и по документи пренасял за там домати.

Инспекторите са отклонили камиона за рентгенов контрол по метода "анализ на риска". При последвалата щателна проверка те са намерили тютюн с надпис "Ал Факер" (Al Fakher), разпределен в 70 опаковки по един килограм и 20 опаковки по половин. Естествено, всички са били без акцизен бандерол, като дължимият акциз е на стойност 12 160 лева.

Шофьорът на камиона е бил турски гражданин, на когото след проверката е съставен акт за митническо нарушение.

В друга акция митническите служители са задържали 720 кутии цигари без бандерол, пътуващи в автобус по редовната линия - Турция-България.

14 400-те къса цигари са били общо 600 кутии "Ashima" и 120 кутии "Victory exlusive" (на снимката горе). Пренасял ги е пътник от автобуса, 57-годишен българин.

Всички тютюневи изделия са иззети, а по двата случая са образувани досъдебни производства по описа на Митница Свиленград.