Веселин Топалов с единствената победа в днешния кръг

Гросмайсторът ловко надви руския състезател Петър Свидлер в 35 хода

Веселин Топалов записа втора поредна победа в един от последните кръгове на Турнира на претендентите в Ханти-Мансийск, Русия, след като надви представителя на руската школа Петър Свидлер. Той имаше да си връща точка, след като първата среща между двамата донесе на българина първата загуба в турнира.

Свидлер, който беше с черните фигури, избра да се защитава с един от вариантите на популярната Сицилианска защита - дебют, в който Топалов е майстор. Белите фигури от самото начало му дадоха леко преимущество, което постепенно се увеличаваше и след грешка на руснака на 29-тия ход стана явно. Партията приключи на 35-тия.

Топалов е единственият победител в днешния кръг - останалите три партии завършиха наравно, след като водачът в класирането и бивш шампион Виши Ананд пропусна да вземе точката от Дмитри Андрейкин, а двойките Мамедяров-Карякин и Аронян-Крамник си стиснаха ръцете.

След победата на българския гросмайстор той отново влиза в борбата на турнира. Освен него има още четирима състезатели с актив от 5½ точки - Свидлер, Андрейкин и Крамник. Водачът Ананд обаче много трудно може да бъде достигнат.

След последната почивка на играчите утре на Веско предстои трудна партия с черните фигури срещу Владимир Крамник.