25% от сградите могат да бъдат санирани до 2020

В новата оперативна програма "Региони в растеж" се предвиждат 262 млн. евро за енергийна ефективност за жилищни сгради

25% от сградите у нас могат да бъдат санирани към 2020 г., ако страната ни усвои всички средства за енергийна ефективност, които отпуска ЕС, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на конференция вчера.
В новата оперативна програма "Региони в растеж" се предвиждат 262 млн. евро за енергийна ефективност за жилищни сгради. Безвъзмездната помощ ще покрива 75% от разходите за саниране, а остатъкът ще е за сметка на собствениците на апартаментите в тях, както е и сега. Част от общата сума за енергийна ефективност обаче ще бъде отделена за саниране на административни сгради, където европарите покриват 100% от разходите.
И по досегашната оперативна програма "Регионално развитие" (2007-2013 г.) има средства за саниране на жилищни сгради, но сумата е значително по-малка - 63 млн. лева. Изпълнението на проекта закъснява и е малко вероятно през настъпващия строителен сезон да се санират сгради. По-голямата част от тях ще останат за следващото лято, при положение че най-късно до 31 октомври 2015 г. всички средства трябва да са усвоени. В противен случай направените вече разходи ще се поемат от бюджета.