Лоши новини за контрола на всички обществени фондове в България

Евродепутат коментира в Twitter последните развития около Сметната палата

Дълбоко съжалявам за гласувания доклад за Сметната палата в българското Народно Събрание. Лоши новини за контрола на всички обществени фондове в България. Това е написала германският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Ингеборг Гресле в профила си в социалната мрежа Twitter. Повод за статуса е гласуваният доклад за Сметната палата вчера в парламента.

Припомняме ви, че вчера Сметната палата предстви резултатите от одит на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Същевременно НС прие на второ четене новия закон за Сметната палата след три дни гласуване, предаде „Фокус”. В срок до един месец от влизането в сила на закона Народното събрание избира председател и членове на Сметната палата. До избирането на председател избраните по реда на отменения Закон за Сметната палата председател и заместник-председатели изпълняват задълженията си.

Пълномощията на членовете на Консултативния съвет на Сметната палата се прекратяват от датата на влизане в сила на закона. В срок до един месец от избирането на председател и членове организационната структура на Сметната палата се привежда в съответствие с изискванията на закона. В 6-месечен срок от избирането на председател и членове Сметната палата приема наръчник за прилагане на международните одитни стандарти и одитната дейност на Сметната палата.

Сметната палата ще е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Това решиха депутатите с гласуването на текстове от Законопроекта за Сметната палата, внесен от Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков. Председателят и членовете ще се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран.