Изтокът срещу Запада...

...през погледа на една жена, опознала и двете култури

Янг Лу е художник, родена в Китай и израснала в Германия, където тя е живяла от 14-годишна възраст. В годините на социално разделение в глобален мащаб, които накараха хората да възприемат света като сблъсък на две мегакултури – тази на Изтока и тази на Запада, младата китайка е имала уникалната възможност да се докосне и до двете.

В поредица от инфографики Лу е изразила своето виждане за разликите между Изтока и Запада в най-обикновените сфери на живот – от чакане на опашка до поведение на парти. Основната линия: индивидуалността срещу социалната принадлежност.

Въпреки че в изображенията художничката е подходила с чувство за хумор, те са генерализирани, а някои от тях биха могли да предизвикат недоволство у някои хора.

Ето защо сайтът, публикувал изображенията, Dramafever.com, моли своите потребители да изкажат искрените си мнения за инфографиките. Изненадващо, коментари от цял свят ги подкрепят, заявявайки, че за съжаление някои неща изразяват грозната истина за двете култури.

Докато западния идеал за жена включва тъмен загар и представителите на нежния пол всячески се опитват да го постигнат, на Изток бялата кожа е символ на женската красота. Освен това китайците и японците изглежда имат навика да бъдат доста шумни, когато са в ресторант.

Колкото до социалната принадлежност – за източните култури тя е вътрешен дълг, докато на Запад, и особено в Германия, хората държат много на своята индивидуалност. Ето защо според Янг Лу те държат имат много по-голямо лично его.

Разгледайте и вие инфографиките и преценете кое е истина и кое – не.