Обама: Путин да изтегли войските си от украинската граница!

Между 40 хил. и 80 хил. руски войници стоят в бойна готовност под прикритието на военни учения

Русия би трябвало да изтегли военното си присъствие по границите на Украйна и вместо това да се насочи към преговори директно с правителството в Киев, заяви в интервю пред CBS News, излъчено днес, президентът на САЩ Барак Обама.

"Видели сте големия набор войски, струпани по границата под прикритието на военни учения, но това не са нещата, които Русия би трябвало да прави”, каза държавният глава. "Това може да е просто някакъв опит да се сплаши Украйна или зад него да се крият други планове. И в двата случая онова, което веднага трябва да се направи, за да се реши и деескалира ситуацията, е Русия да изтегли тези войски и да започне преговори директно с украинското правителство, както и с международната общност".

Броят на войниците, разположени в близост до границата на Русия с Украйна, може би е 40 000, съобщава CNN, позовавайки се на източници от американското правителство. Данните се базират на сателитни снимки и са по-скоро приблизителни, но от Киев информират за двойно по-големи руски войски – близо 80 000 войници в бойна готовност. Според САЩ разликата идва заради военното присъствие на Федерацията по-далеч на изток, което вероятно влиза в сметките на украинското правителство.