Обама заплаши Москва с нови санкции

САЩ не признават присъединяването на Крим

Американският президент Барак Обама заплаши Москва с нови санкции и изрази опасения, че Русия ще се придвижи навътре в Украйна, като подчерта, че САЩ не признават присъединяването на Крим.

„Ние не признаваме това, което се случва в Крим. Не може един такъв, небрежно организиран за две седмици референдум да бъде валиден процес. Загрижени сме относно бъдещи посегателства над Украйна от страна на Русия", заяви Обама вчера, по време на първата си новинарска конференция, откакто Крим се присъедини към Русия.

Президентът на САЩ окачестви като „безсмислено” сравнението между присъединяването на Крим към Русия и борбата за независимост на Косово.
„Чувам аналогии с Косово..това сравнение е абсолютно безсмислено”, посочи Обама и допълни, че „президентът Владимир Путин просто трябва да разбере, че тук трябва да се направи избор”.

Обама заплаши Русия с продължаване на санкциите, в това число в сферите на енергетиката, финансите, продажбата на оръжие и търговията, в случай на продължаване на ескалацията на напрежението в Украйна.
„Ако Русия продължи нататък ще бъдат наложени секторни санкции сферите на енергетиката, финансите, продажбата на оръжие и търговията. Някои особени санкции нанасят по-големи щети на едни страни в сравнение с други”, заяви Обама.

Американският президент Барак Обама подчерта, че не смята Русия за най-голямата заплаха за САЩ.

„Много повече се безпокоя от перспективата, че ядрено оръжие може да попадне в неподходящи ръце. Пред САЩ стоят много предизвикателства. Русия – това е регионална сила, която не от сила, а от слабост заплашва своите съседи”, заяви Обама.