17 репортери отразяват 11 протестиращи в Бургас

Малобройна демонстрация в морския град срещу застрояването на Карадере

Само 11 души протестираха срещу застояването на Карадере в Бургас днес. Протестът беше обявен още преди седмица в социалните мрежи и беше насрочен за обедните часове. Събитието привлече изненадващо малко демонстранти, които обаче бяха отразени от превъзхождаща ги по численост група репортери от местни медии.

Нови протести в защита на Карадере и българското Черноморие се организират днес в няколко града в страната. Исканията на участниците са за спешно приемане на предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Според организаторите те ще спрат строителството в защитените зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, включително на Карадере, Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, както и дюните на Несебър, съобщава „Дарик”. Протестиращите настояват също за отмяна на решението за инвестиция клас „А” на застроителите на Карадере.

Следобед по пътя Бургас-Слънчев бряг предстои контрапротест, организиран от асоциация „Българско Черноморие”. Опонентите наричат недоволството срещу строежа в Карадере „зелен рекет”.