"Незаличимо" - юбилейната изложба на БТА

Стара Загора Лайф

31-03-2014, 11:30

Снимка:

Регионална библиотека "Захарий Княжески", Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват изложба "Извървени пътища"

Цифровизирана изложба разказва за Албер Камю

Посветена е на 115 години от създаването на БТА

На 31 март 2014 г. от 17:30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески”–Стара Загора, фоайе първи етаж, откриване на изложба „Незаличимо”, по повод 115 години от създаването на БТА. Изложбата ще представи Максим Минчев, генерален директор на БТА.

Българската телеграфна агенция е учредена с указ на княз Фердинанд в началото на 1898 г., а 16 февруари на същата година е датата, на която излиза нейният пръв бюлетин. БТА е седмата поред агенция в света, преди това телеграфна агенция има само в САЩ, Англия, Швеция, Унгария, Румъния и Гърция. Т.е. БТА е една от най-старите информационни агенции в свята. Експозицията представя значимите исторически събития в България от последните 115 години. 

Изложени са фотоси от Освобождението, проследява се обявяването на първата Конституция, събитията през годините на Княжество и Царство България, водовъртежът на войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС, днешни събития. Най-старата снимка е правена 3 години преди създаването на Агенцията - през 1895 г. На нея са роднините на Васил Левски пред паметника му в София.

Част от изложбата е и единствената засега снимка на БТА, получила най-голямото международно отличие за фотожурналистика - наградата World Press Photo.

Кадърът е от Виетнам през 1972 г. е и дело на фотографа Стефан Тихов. Любопитни са и разсекретените документи от социалистическо време. Сред тях са снимки от пресконференцията, която Георги Димитров, Танев и Попов дават през 1934 г. в Москва, веднага след Лайпцигския процес.

Фотографията е била в секретните папки дълго време. Има и особено рядка снимка на българските опълченци.