Бум на круизи очакват Бургас и Несебър

Първият кораб пристига на 5 май

Рекорден брой круизни кораби се очаква да акостират този сезон на пристанищата Бургас и Несебър. Според данните 67 кораба трябва да посетят портовете през 2014 година, като миналата година те бяха 54. В Бургас ще спрат 15 големи круизни съда. При лошо време броят им може да се удвои.

Само лайнерът Celebrity Constellation е предвиден да спре три пъти на бургаската морска гара в рамките на един месец от края на септември и до началото на октомври. Освен това тази година ще има и три посещения на кораба Costa delizios. За това се договориха ръководството на пристанище Бургас и компания Costa Crociere на световното изложение на круизната индустрия в Маями преди 2 седмици.

Първото акостиране е потвърдено за 5 май, а другите се очакват в края на май и юни. Капацитетът на съда е над 2800 пасажери. При пълно изпълнение на заявените круизи само през Морска гара Бургас до края на годината могат да преминат около 25 000 пътници.

Продължават преговорите и с друга водеща круизна компания, като се представят по-добрите условия за организиране на туристическите маршрути към забележителностите на България с начална и крайна точка - Бургас. Има планове следващата година и Royal Caribbean да пуснат свой маршрут в Черно море. През 2013 г. на пристанищата Бургас и Несебър са обработени рекордните 54 круизни кораба с 27 000 пасажери

„Трябва да привлечем големите круизни лайнери”, коментира Илиян Иванов, председател на Българското круиз общество. По думите на Иванов Черно море е една екзотична дестинация за пасажерите. Експертът твърди, че хората, които идват тук, са обиколили целия свят.

От бранша очакват около 25% повече българи да почиват на круизни кораби. Най-често предпочитаните дестинации са Средиземно и Балтийско море и норвежките фиорди. Общо около 1000 евро на човек за седмица трябва да отдели всеки, който иска ваканция на кораб. Иванов обяснява, че тази година промоциите са много малко и препоръчва да не се чакат резервации в последния момент, пише "Монитор". Причината е, че местата вече са изчерпани. Според експерта запазването на каюта и самолетен билет трябва да стане месеци по-рано.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен