Окончателно! Без паркинг в Цар-Симеоновата градина

Средствата се пренасочват за Дондуковата градина и нов парк на "Богомил"

Кметът Иван Тотев очаква на някоя от следващите сесии Общинският съвет да отмени решението за изграждане на подземен паркинг в Цар-Симеоновата градина. Още в края на февруари стана ясно, че този обект няма да се реализира, като вместо него средствата по ФЛАГ ще бъдат пренасочени към изграждането на два други обекта – Дондуковата градина и нов парк на края на улица "Богомил", който е ще е на площ от 6 декара.

Сумата за двата нови обекта е в размер на малко над 3 милиона лева. Собствените средства на общината ще се насочат към тези зелени площи, вместо за подземния паркинг, срещу който повече от една година вървяха протести.

Дондуковата градина е създадена след Освобождението през 1878 година от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето й е генерал-губернатора на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града, необходима за неговото изявяване и представителност. Тя обхваща пространството между бул. "Шести септември" и улиците "Христо Г. Данов" и "Бетовен". В нея се намират Природо-научният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захарий Стоянов.