Работилница за писани яйца отваря във Велинград

Традиционно в Историческия музей в града отваря врати великденско Ателие

Дни преди Великден традиционно Историческият музей във Велинград отвори врати за любители и майстори по украсяването на яйца. Това съобщи пред "Фокус" Георги Куманов, уредник в музея.

Врати ще отвори Ателието за писани яйца. То ще продължи до самия празник, включително и по време на него.

Тази година музеят въвежда интересни новости в организацията. Децата от региона ще могат да се научат на характерната за Чепинския край техника за изписване на яйцата.

По думите на Куманов в музея регулярно идват групи и от възрастни от цялата страна, провеждащи работилници за научаване на техниката, но те са еднократни.

"Тази година правим нещо различно. С колегите от Чехия и Словакия се опитваме да направим нова изложба "Красота от близо и далеч – великденски яйца от Чехия, Словакия и България”, в която ще представим всички техники за украса в България, за да се усети близостта и различието в някои традиции", разказа той и добави, че колекцията на Историческия музей наброява над 2 000 писани яйца.

Освен това майсторките от Историческия музей ще представят всички техники за боядисване на яйца, събрани в специална изложба. Всички подготвени експозиции ще гостуват на музеите в Стария град в Пловдив и в Асеновград. На 16 април, съвместно с Обединения детски комплекс във Велинград, ще бъде организиран и традиционният конкурс за писано яйце.