Стари депа оживяват в модерно изкуство в столицата

Инициативата е част от кандидатурата на София за Европейска столица на годината

Пустеещи и непривлекателни места в София ще бъдат преобразени в културни кътове. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

В деня на отворените врати тя посети няколко такива места. В бившето трамвайното депо “Клокотница" оживя музика от Софийския духов оркестър, а подлезът на Централна жп гара се превърна в сцена за танци. За кратко бяха преобразени още бившият хладилен завод "Мраз" и едно от помещенията в метростанцията при бул. "Джеймс Баучер".

Любопитната инициатива е в рамките на кандидатурата на София за Европейска столица на културата за 2019 г. В Европа има редица примери за оживяването на стари сгради за нов живот и пространство за култура, изтъкна градоначалникът.

В проекта участват всички столичани - всеки може да участва в анкета и да сподели в какво би искал да се превърнат старите съоръжения.

Трамвайното депото е спряло да функционира преди 15 години. Оттогава и датира дискусията за това каква да е съдбата му. "Разработваме процедура за конкурс, за да може всички, които желаят да участват, да кандидатстват, за да можем да възстановим това пространство", поясни Фандъкова.

Метростанция "Джеймс Баучер" пък би могла да се превърне в театър в метрото. Като пример за това вчера на импровизираната сцена там се проведе театрална репетиция. Идеята ще се развие от Съюза на артистите в България. "А защо не и място за обучение по актьорско майсторство?", добави актьорът Христо Мутафчиев, който е председател на сдружението.

От своя страна Йорданка Фандъкова подчерта, че трансформирането на непривлекателни градски пространства за изкуство и култура е много важна част от кандидатурата на града.