Нова надежда за българите, чакащи животоспасяваща трансплантация

Ще разрешат ли размяната на органи у нас?

Нова надежда за стотиците българи, които чакат животоспасяваща трансплантация - пациентски организации искат да се разреши даряването на органи между хора, които не са роднини. Възможна ли е обаче подобна промяна и има ли риск от търговия с органи?

На този въпрос, отговор дава репортаж на Нова телевизия. Владислав от три години чака за нов бъбрек. След като става ясно, че майка му не може да му бъде донор заради здравословни проблеми, надеждата остава в баща му.

У нас по закон чакащите могат да получат орган само от свои кръвни роднини. Затова Владислав и близките му откриват друг пациент с подобен проблем в Турция. Договарят се да си разменят донорите – бащата на Владислав да даде бъбрек на другия болен, а младият мъж да вземе орган от чуждия роднина.

Владислав и още стотици пациенти като него настояват да се разреши подобна размяна на органи и у нас. Според юристите обаче рисковете са сериозни.

По отношение на починалите донори - вече се обсъжда вариант всеки да заявява изрично желанието си да дарява органи приживе и след смъртта да не се търси мнението на близките. Откога могат да влязат в сила подобни промени обаче - все още не е ясно.