Изложба „Светът през моите очи” за 2 април

Рисунките и останалите арт произведения са дело на децата с аутизъм, техните връстници и учители.

В навечерието на Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма – 2 април Ресурсен център Стара Загора нареди изложба с рисунски на деца с аутизъм.

Изложбата е под мотото „Светът през моите очи”, като целта е да се повиши информираността на обществото за проблемите и правата на хората, засегнати от аутизма и приемането им като пълноправни и равностойни участници в обществения живот. Рисунките и останалите арт произведения са дело на децата с аутизъм, техните връстници и учители.

Проучвания са показали, че ранната подкрепа на хората с аутизъм  им помага да постигнат значително подобрение на техните способности.

Смята се, че най-големият проблем при децата с аутизъм, е липсата на мотивация. Затова една от най-важната терапия е тази, свързана с мотивацията, чрез която децата придобиват нови знания и умения.

Едно на всеки 150 деца по света се разболява от аутизъм. Общият брой на хората от аутистичния спектър формира около 2% от населението на света. У нас това са около 140 000 души.