До 5 години ще правим бутикови вина, не наливни

Пазарите на вино ще ги удвоим, каза зам.-министърът Явор Гечев

Тази сутрин бе подписана наредбата, регламентираща въвеждането на новата програма по лозаро-винарство. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев минути преди откриването на изложението "Винария 2014" в Пловдив. Пред щанда на министерството по време на изложението в Панаира ще се дава подробна информация за начина, по който ще бъдат подпомагани земеделските производители. 134 милиона евро ще бъдат разпределени в четири мерки в сектора. Ще бъде изчакано обнародването на новата наредба в Държавен вестник, за да може да стартира приемът на документи.

За да се развива секторът, са нужни добри пазари. Имаме идея да ги удвоим. След 4-5 години целият пазар у нас трябва да се преструктурира от производство на наливни вина в бутикови, каза Гечев.

2013-та е била една от най-добрите години по отношение добив на грозде. Произведено е 175 милиона литра вино. По димите на Красимир Коев – директор на Фонд „Земеделие“, лозаро-винарският сектор е  един от малкото, които бяха слабо засегнати от кризата. Нарастват териториите на новозасадени лозя. В момента на територията на страната има 260 предприятия, които преработват грозде, 62 са чуждестранните инвеститори в сектора, а 14 нови се строят и ще заработят скоро у нас.