Аладжова ще иска по-лек режим за решения на ТЕЛК при деца аутисти

Областният управител подкрепи инициативата "Заедно можем повече"

Областният управител Живка Аладжова се ангажира да поиска съдействие за облекчаване на режима при получаване на решения от ТЕЛК, да инициира среща между директора на РЗИ и родителите на деца с проблеми от аутистичен спектър, да съдейства пред Министерството на труда и социалната политика увеличаване капацитета на конкретната социалната услуга.

В Световни яден на информираност за аутизма - 2 март, Аладжова  подкрепи  кампанията „Заедно можем повече” на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца „Алтернатива”, гр. Стара Загора.

Областният управител прие 8 годишния Давид, страдащ от аутистично разстройство и неговата 7 годишна сестричка Александрина. Децата бяха придружени от своята майка и Анастасия Василева, управител на Център „Алтернатива”. На срещата се разискваха проблеми, които не са намерили чуваемост до момента. „Аз съм запозната с факта, че  помощта в тази посока от държавата все още е недостатъчна и се ангажирам да въздействам в положителна посока. Аутист все по-често става синоним на интересен човек, отколкото на болен и аутизмът не е нещо безнадеждно”, каза Аладжова.

Световният ден за информираност за аутизма има за цел да повиши осведомеността и да насърчи неговото ранно диагностициране и ранна интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистичното разстройство.

Денят се чества по инициатива на ООН.