Кметът решава за алкохола на бургаските абитуриенти

Димитър Николов ще има тежката задача да реши дали абитуриентите ще могат да пият на собствения си бал

Училищата, в които ще се провеждат избори, да намерят други места за изпращанията на абитуриентите и тържествата за завършване на първи клас, гласи заповед на просветния инспекторат.

В правомощията на кметовете е издаването на заповедите за провеждането на тържествата и консумацията на алкохол. От години те издават заповеди само за спиране на продажбата на спиртни напитки в магазините, но не и употребата им на предварително организирани събития.

Това означава, че кметът на Бургас Димитър Николов ще има тежката задача да реши дали абитуриентите ще могат да пият алкохол на собствения си бал, който се пада и ден за размисъл.

Учебните заведения пък ще трябва да подсигурят салоните на културни домове, читалища или театри за празника на децата, гимназистите и родителите им. Причината е, че 24 часа преди изборите на 25 май учебните сгради, в които ще има избирателни секции, се поставят под разпореждането на МВР, съобщава „Дарик“. Няма да могат да се проведат на територията на училищата и честванията за Деня на славянската писменост и култура – 24 май.