3 април: БКП става БСП, в САЩ показват първият мобилен телефон

София е избрана за столица на Княжество България

Учредителното събрание избира София за столица на Княжество България. Това става на днешната дата, през далечната 1879 година. 19 години по-рано, заради неспоменаването на името на Вселенския гръцки патриарх на Великден в цариградската църква Свети Стефан, при църковната служба  отслужена от епископ Иларион Макариополски Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия. Тук е място да се спомене, че „Свети Стефан“ е единствената православна желязна църква. Създаден в края на 19 век и струва на българската държава над 1 млн. франка, а по това време 1 български лев е бил равен на един франк. В тази епоха, по преброяването от 1885 година, българската колония в Цариград наброява 50 хил. души.

На 3 април назад във времето БКП се преименува на БСП през 1990 година или днес могат да почерпят столичаните и социалистите.

Също на днешната дата,но много по-назад във времето с много по-съвременни технологии изкачат американците. През далечната 1972 година в Ню Йорк е представен първият мобилен телефон, а само нялколко години по-късно, отново в страната на неограничените възможности IBM показват PC Convertible, техният първи преносим компютър.

На 3 април 2014 година в новините отразиха официалния сайт на японската мафия, а НАСА обяви, че спира контактите с Русия. В България пък управляващите решиха, че няма да има анкетна комисия за оградата по границата с Турция - събитие, което със сигурност влиза в аналите и там си остава.