Община Добрич отново е най–прозрачната институция в България

Първи сред всички 535 администрации

Община Добрич отново е първа по рейтинг на активна прозрачност, показа изследване на Програма "Достъп до обществена информация", съобщават от там.

Това е проучване, което оценява интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт в страната като един от акцентите е финансовата и бюджетната прозрачност на общините. За периода 3 февруари – 3 март 2014 г. са прегледани и оценени 534 страници на 535 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво. Нивото на прозрачност е оценявано с точки по 66 индикатора, 75 за общините, като възможният максимум е 69, 4 (82,4 т. за общините).

Община Добрич за трета поредна година е първа сред всички 535 администрации. Тя получи най-близък до максимума брой точки – 64.

Присъдената награда е признание за стила и практиката на открито управление и за качеството на административно обслужване в Община Добрич. По време на проучването 118 институции не са отговорили изобщо, от които 4 са министерства. Това са Министерството на инвестиционното проектиране, което е на последно място в рейтинга на централните органи на власт, Министерството на околната среда и водите, Министерство на културата и Министерството на регионалното развитие. През 2012 г., на церемонията за връчване на награди за принос в областта на свободата на информация Община Добрич получи и Златен ключ в категорията „Институция, организирала най-добре достъпа до информация". Присъждането на престижната награда за втори път и потвърденото първо място в Рейтинга на активната прозрачност за трети път са признание за последователните действия за надграждане на предоставяния достъп до информация.